MI SMO ZEMLJA ŠAMPIONA: Košarkašice u Srbiji igraju za 250 evra!
Foto: Profimedia

Druga strana medalje

MI SMO ZEMLJA ŠAMPIONA: Košarkašice u Srbiji igraju za 250 evra!

Košarka -
Igračice u srpskim klubovima mesečno zarađuju od 100 do 500 evra, a plate im vrlo često kasne

Srbija je šampion Evrope, a s druge strane ženska košarka u našoj zemlji je na rubu egzistencije. Liga jedva da postoji, a igračice domaćih klubova muče se da sastave kraj s krajem.I dok euforično slavimo najveći uspeh otkako devojke na ovim prostorima ubacuju loptu u koš, srpski klubovi gotovo da ne znaju kako da ispune ionako mizeran budžet. U Srbiji košarkašice zarađuju u proseku 250 evra mesečno, a pitanje je da li im i to stiže na vreme.Beg u inostranstvoVećina mora da se zadovolji manjim stipendijama koje su na nivou manje ili prosečne srpske plate. Srećne što im je klub obezbedio smeštaj i hranu. Zato je ovaj uspeh na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj još značajniji.U tom kontekstu treba posmatrati i reči selektorke Marine Maljković odmah posle velikog finala.- Prvak Evrope dolazi iz zemlje koja nema normalnu ligu, da li znate šta znači taj podatak? - zapitala se ona.Gotovo je neumesno porediti budžet naših i evropskih klubova. Dok srpski mogu da računaju najviše na 70.000 ili 80.000 evra na godišnjem nivou, recimo rumunski klub koji čak nije bio šampion države prošle sezone je imao 350.000 evra na raspolaganju. Šta tek reći za Tursku, koja u svoje najbolje klubove ulaže višemilionske iznose.

Marina  Maljković:  Prvaci smo Evrope,  a nemamo  normalnu  ligu
Marina Maljković: Prvaci smo Evrope, a nemamo normalnu ligu

Francuskinje milionerkeEkipe francuske lige, iz koje dolazi većina reprezentativki koje smo pobedili u finalu, potroši i više stotina hiljada evra. Naše najbolje košarkašice koje pronađu inostrani angažman ne mogu da „se obezbede“ poput muških kolega. Neke zarađuju samo hiljadu evra, dok nekoliko najboljih može da računa na 10.000 evra mesečno. Cenu im dodatno „ubija“ sredina iz koje su došli. Klubovi, naime, znaju da stižu iz Srbije, u kojoj su igrale za mali novac, pa im i ne nude adekvatne ugovore.

Teška situacijaFILIPOVIĆ: KLUBOVI JEDVA PREŽIVLJAVAJUSrbobran Filipović, generalni sekretar ŽKK Partizan i direktor regionalne lige, kaže da će, ukoliko se srpski klubovi ne stabilizuju, nacionalni tim ostati bez baze.- Ne želim da se moje reči pogrešno protumače, svi smo ponosni na ovaj rezultat, ali klubovi jedva preživljavaju. Bez njihove stabilnosti neće biti ni reprezentacije. Čast nam je što je pet bivših igračica Partizana u reprezentaciji. Mi pokušavamo da pronađemo rešenje kako bismo spasli klub i mlade košarkašice koje sada imamo - kaže Filipović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track