MOKA SLAVNIĆ OGORČEN: Zar Jugoplastika slavi na mestu gde su ubijani Srbi?!
Foto: Beta, Aleksandar Jovanović

Slavni košarkaš o potezu Jugoplastike

MOKA SLAVNIĆ OGORČEN: Zar Jugoplastika slavi na mestu gde su ubijani Srbi?!

Košarka -
Ne poštuju mrtve: Ne želim da verujem da su namerno izabrali zloglasnu Loru za slavlje, poručio Slavnić, koji je ostavio dubok trag u Splitu

Nekadašnja Jugoplastika proslavila je juče 70 godina postojanja u nekadašnjem vojnom kompleksu Lora, koji je tokom rata devedesetih bio poznat kao logor u kom su zverski ubijani i mučeni srpski vojnici i civili.Da li su Srbi i Crnogorci koji su trenirali i igrali u Splitu pozvani na proslavu, bilo je teško saznati. Kurir je pokušao da informaciju proveri kod Bože Maljkovića i Zorana Savića, ali niko od njih se nije javljao na telefon. Jedini koji je želeo da priča o ovoj temi bio je Zoran Moka Slavnić, trener koji je stvorio Tonija Kukoča, Dina Rađu, Vladimira Perasovića, odnosno „dečji vrtić“ iz Splita koji je nekoliko godina kasnije s Božom Maljkovićem osvojio Evropu.- Nisu me zvali! A zašto? To treba pitati njih! Iskreno, ne verujem da su namerno izabrali zloglasnu Loru jer poznajem nekolicinu čelnika kluba, pre svih Ratu Tvrdića. Ne želim da poverujem da se nešto slavi na mestu gde su mučeni i ubijani Srbi - rekao je Moka za Kurir i dodao:- Ako su nesposobnost gradonačelnika Splita i besparica režirali način proslave, onda bolje da klub nije ni postojao! Voleo bih da su me zvali jer ne bih došao! Više od 25 godina me se nisu setili, a ja idem samo tamo gde me vole. Izgleda da ni oni ne vole dirigente. Ja sam svoj doprinos njima dao, a oni... Recimo kao u filmu „Balkanski špijun“ - ako me se sete, sete...Decenijama unazad nekadašnja Jugoplastika skriva činjenicu da su srpski treneri stvorili mušku košarku u tom gradu.- Ne znam zašto to rade. Tuđman je otišao odavno! Srbi su stvorili košarku u Splitu! Biću skroman, učestvovao sam u stvaranju tog uspeha u Evropi iako je Maljković uzeo dve titule. Što niste njega okrenuli da vam on priča o tome? Da on objasni što nije otišao u Loru. Čuo sam i da su neki drugi naši odbili da se tamo pojave jer su dobili informacije da neće biti relevantnih ljudi, već samo nekih klinaca.

ZaboravljeniSRBI UTEMELJILI SPLITSKU KOŠARKUVažno je istaći da su utemeljivači splitske muške košarke bili Srbi. Pre svih svakako Branko Radović, čovek koji je prvi zakucao loptu u koš na našim prostorima. Ovaj Dubrovčanin i bivši košarkaš Crvene zvezde napravio je Jugoplastiku, a posle njega, temelje splitskoj košarci dozidavala su još trojica zvezdaša - Srđa Kalember, Zoran Moka Slavnić i Božidar Maljković. Ovih ljudi se danas svi u Splitu stide i te činjenice se skrivaju od mladih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track