PREDSEDNIK GALATASARAJA: Marko Ivković je simbol, naš klub su osnovali i Srbi
Foto: Tanjug

Jarsuvat je poručio da sport zbližava ljube

PREDSEDNIK GALATASARAJA: Marko Ivković je simbol, naš klub su osnovali i Srbi

Košarka -
Jarsuvat se posebno zahvalio Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću što je ličnim naporima omogućio da turski tim ipak dođe u Beograd kako bi odigrao utakmicu protiv Crvene zvezde

BEOGRAD - Predsednici Crvene zvezde i Galatasaraja Nebojša Čović i Dojgun Jarsuvat poslali su zajedničku poruku da nikada više ne sme da se ponovi tragedija kao što je ubistvo Marka Ivkovića u Istanbulu i poručili da je potrebno smiriti tenzije jer sport zbližava ljude.

Jarsuvat se posebno zahvalio Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću što je ličnim naporima omogućio da turski tim ipak dođe u Beograd kako bi odigrao utakmicu protiv Crvene zvezde.

"Čović i ja danas imamo važnu dužnost jer igra mora da se nastavi. Fanatizam mora da se zaustavi i da pobedi fer-plej. U prilici smo da pokažemo odvažnost i odgovornost kako bismo ujedinili navijače Zvezde i Galatasaraja. Zahvaljujem se Čoviću zbog napora koje pokazuje, a posebno zahvalnost dajem premijeru Vučiću koji nam je omogućio bezbedan dolazak u Beograd i odigravanje utakmice. Ličnom intervencijom Vučića omogućeno je da se meč odigra i prevaziđu tenzije", rekao je Jarsuvat.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

On je poručio da je cilj u sportu da navijači usvoje duh fer-pleja i izbalansiraju sa svojim strastima.

"U sportu nema mesta diskriminaciji i neprijateljskog rasizma. Najeveća pobeda u sportu je da se igra nastavi i bude u dugu fer-pleja. Marko Ivković nije bio samo navijač, postao je simbol i delimo sa vama duboku tugu zbog ovog incidenta", naveo je prvi čovek Galatasaraja i dodao da je jedina uteha što su ubice Ivkovića uhvaćene i privedene za veoma kratko vreme.

"Suđenje je počelo danas i ne sumnjam da će biti pravedno. Pre nego što sam došao u Beograd javili su mi da je prvi deo suđenja završen i da će biti nastavljen 12. februara. Svima nama je potreban mir, kao i sportistima koji su željni da čuju aplauz navijača. Jedni će pobediti, drugi izgubiti, a gledaoci bi trebalo da uživaju u utakmici i uspeh neće pripasti ekipi koja trijumfuje jer pobednici su i oni koji su omogućili održavanje meča", poručio je Jarsuvat i podsetio da su među osnivačima Galatasaraja 1905. godine bili i srpski studenti Mile i Pavle Bakić.

Foto: Galatasaraj
Foto: Galatasaraj

Prvi čovek crveno-belih Nebojša Čović rekao je da oba kluba imaju zadatak da svetu pošalju jasnu poruku da dešavanja iz Istanbula ne smeju da se ponove.

"Šta god da uradimo ne možemo da vratimo život, ali kao odgovorni ljudi možemo da se borimo se slično ne ponovi. Naši narodi imaju sličan temperament, koji se ispoljava sa dosta strasti kada je sport u pitanju. Obaveza naših država i klubova je da kontrolišemo tenzije, da sport bude utakmica, a ne rat", rekao je Čović.

Čović se zahvalio predsedniku Galatasaraja i državnim organima na prihvatanju predloga kluba da se utakmica održi u Beogradu.

"Trudićemo se maksimalno da budemo dobri domaćini, što je u tradiciji srpskog naroda, kao i Crvene zvezde kao najvećeg sportskog brenda u zemlji. Budite sigurni da ćemo učiniti sve da tako i protekne".

On se zahvalio i čelnicima turskog kluba na dolasku u Beogradu jer je to samo jedan u nizu mečeva koji ih očekuje, kao i državnim organima Turske na efikasnosti u pronalaženju ubice i izrazio nadu da će pravda biti zadovoljena.

Utakmica trećeg kola Top 16 faze Evrolige između Crvene zvezde i Galatasaraja igra se večeras od 21 sat u KOMBANK areni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track