PROKLETSTVO: Srpski juniori treću godinu zaredom izgubili od Turske na Evropskom prvenstvu
Foto: Fibaeurope.com

Drama u Grčkoj

PROKLETSTVO: Srpski juniori treću godinu zaredom izgubili od Turske na Evropskom prvenstvu

Košarka -
Izabranici Slobodana Klipe eliminisani u četvrtfinalu od aktuelnog šampiona Evrope posle produžetka

Juniorska reprezentacija Srbije poražena je od Turske posle produžetaka u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u grčkom Volosu - 79:90 (21:22, 19:20, 21:13, 9:15, 9:20).

Turci će se u polufinalu sastati sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine.

Ovo je treća godina zaredom da naša selekcija "do 18 godina" gubi na kontinentalnom šampionatu od Turske.

Bila je ovo repriza prošlogodišnjeg finala Evropskog prvenstva u kome je Turska kao domaćin osvojila zlato savladavši Srbiju 85:68. Inače, Turci su dvostruki uzastopni prvaci "starog kontinenta" u ovom uzrastu i u oba slučaja su na putu ka tronu izbacivali "orliće" (pre dve godine u četvrtfinalu).

Današnja borba za ulazak u polufinale bila je dramatična.

Srbija je vodila u većem delu prve četvrtine i imala najveću prednost 21:16. Međutim, situacija se promenila u drugoj deonici, tokom koje su Turci skoro sve vreme bili u vođstvu, a maksimalni "plus" imali su pri rezultatu 40:34. "Orlići" su ipak do odlaska na odmor zaostatak sveli na dva poena - 40:42.

Aktuelni šampion Evrope je i u uvodu drugog poluvremena pobegao na "plus šest" - 46:40, ali su onda izabranici Slobodana Klipe ušli u sjajnu seriju (19:5) za 59:51. "Orlići" su na pauzu pred poslednju četvrtinu otišli sa 61:55. Rezultatska klackalica se nastavila i u nastavku, Turci su narpavili preokret (67:63), Srbi vratili prednost na 68:67, a na minut pre kraja povisili na 70:67. Međutim, Turci su izjednačili trojkom Taškirana na 70:70 kada je preostalo da se igra još 26 sekundi. Taj rezultat ostao je na snazi i po završetku regularnog dela utakmice iako je Srbija imala poslednji napad, a Simanić šut iz odbojke za pobedu dve sekunde pre kraja. Lopta nije htela u koš...

Turci su produžetak počeli serijom 5:0, Stojanovićeva trojka je vratila nadu Klipinim učenicima, ali je protivnik napravio 6:0 i rešio pitanje pobednika. Na kraju, u dodatnih pet minuta bilo je 20:9.

Najefikasniji na meču bio je Korkmaz sa 21 poenom, uz 11 skokova. U srpskom timu bolji od ostalih bili su Stojanović sa 15 poena, 13 skokova i šest asistencija, Aranitović sa 16 poena, Ćirković sa 12 poena i osam skokova, Miladinović sa deset poena i osam skokova i Simanić sa deset poena i četiri skoka.

Srbija je pre ovog meča doživela dva poraza u Volosu, po jedan u svakoj fazi takmičenja, od Nemačke i Španije, dok su Turci od šest odigranih utakmica izgubili samo jednu, od domaće Grčke.Bosna i Hercegovina je napravila veliko iznenađenje u četvrtfinalu pobedom nad Španijom - 70:64 (23:19, 17:17, 7:19, 23:9).U preostalim četvrtfinalima sastaju se Francuska - Grčka i Litvanija - Nemačka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track