SALE NACIONALE: Hoću tim koji će ponovo pisati istoriju
Foto: Nebojš

Malo, malo, pa na balkonu

SALE NACIONALE: Hoću tim koji će ponovo pisati istoriju

Košarka -
U susret Evrobasketu biće nam vrlo teško ove godine, ali ni prošle nije bilo lako, pa smo uzeli srebro. Medalja je moja opsesija, kaže selektor košarkaša Srbije Aleksandar Đorđević

Aleksandar Ðorđević je 1995, umesto u Beograd, sa evropskim zlatom iz Atine odleteo za Italiju, pa je tako propustio spektakularnu feštu na ulicama prestonice.Dvadeset godina kasnije sklopio je i tu kockicu, ali se u nedelju uveče na legendarni balkon popeo kao selektor Srbije i novopečeni trener Panatinaikosa.Sale nacionale, čijih 41 poen, devet trojki i pregovaračka avantura s Litvancima ostaju za sva vremena, na klupi Srbije je zadržao mentalitet koji ga je krasio kao najboljeg pleja Evrope.Moramo biti najbolji- Jednostavno ne priznajem nikome da je bolji od mene dok mi to ne pokaže na terenu. Mislim da je to stav i ove ekipe. Ako nas pobedite, čestitamo, nema problema. Karakter našeg naroda je izuzetno važan faktor za način na koji igramo košarku. Naš način razmišljanja, učenja, kultur vrlo su specifični. Mi uvek moramo nekog da zeznemo, da se našalimo, da budemo bolji... od školske klupe, kafića, pa do košarke - priča Đorđević.Svestan je, međutim, da ga čeka pravi pakao.Jaka konkurencija- Biće nam vrlo teško i ne smemo da bežimo od toga, jer ovo će biti jedno od najkvalitetnijih evropskih prvenstava u istoriji. Samo u našoj grupi imate pet reprezentacija koje pretenduju na medalju. Međutim, nema razloga da se plašimo, imamo snagu i sigurnost, ali to ne sme da pređe u prepotentnost. Samo na terenu to možemo da pokažemo. Nikad nije bilo lako, ali moramo da pronađemo način da stignemo do cilja.Đorđević veruje da će „orlovi“ biti učesnici završne predstave na stadionu Lila.- Medalja mi je uvek opsesija, a moj zadatak je da to postane zajednički cilj. Od trenutka kad se skupimo, da se svakog dana probudimo bolji i da tako dođemo do medalje. Da budemo tim koji će pisati istoriju ovog sporta. Idemo na najviše ciljeve, zašto da ne! To nam je i dužnost zbog istorije naše reprezentacije.

O PanatinaikosuPOVRATAK NA MESTO USPEHA - U ATINUIako je odbijao ponude evropskih klupskih velikana i govorio da ga zanima isključivo reprezentacija Srbije, Ðorđević je odlučio da preuzme Panatinaikos.- Iskreno, uželeo sam se klupskog rada, uhvatio me taj crv i strast. Imaćemo u Atini još jedan sastanak, pa se vraćam na početak priprema reprezentacije. PAO je veliki klub, u kom je Obradović ostavio bezgranični trag. To je za mene veliki izazov - objasnio je on.

Zlatna generacijaDRAGO MI JE ŠTO SMO SE OKUPILIÐorđević nije krio zadovoljstvo što se video sa saigračima iz 1995. godine.- Drago mi je što smo se skoro svi iz te ekipe videli. Trofej iz Atine mi je najdraži u igračkoj karijeri, koliko znam i ostalim igračima je to najdraži pehar, tako da svi s mnogo emocija gledamo na šampionat u Atini - istakao je Sale.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track