SAŠA ĐORĐEVIĆ: Ne zanima me novac, želim Srbiju na Olimpijskim igrama u Riju
Foto: Dado Đilas

Vratio kredibilitet košarci

SAŠA ĐORĐEVIĆ: Ne zanima me novac, želim Srbiju na Olimpijskim igrama u Riju

Košarka -
Moja namera je bila – da vratimo kredibilitet ovoj igri. To sam i rekao igračima već na prvom sastanku, rekao je proslavljeni srpski košarkaš i trener

Selektor košarkaša Srbije Aleksandar Đorđević u opširnom intervjuu za španski As govorio je o aktuelnom trenutku srpske košarke, ali i o nekim detaljima iz igračke karijere, kako ga je Dušan Ivković izbacio iz reprezentacije zbog Dražena Petrovića, kako je odbio ponudu Željka Obradovića...

Đorđević, koji je prošle godine kao selektor doveo reprezentaciju Srbije do srebrne medalje na Svetskom prvenstvu, rekao je da mu je cilj plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine.

"Pre niste mogli da odete iz zemlje dok ne postanete zvezda tu gde ste počeli. Sada mnogi odlaze sa 20 ili 21 godinom. Nisu sazreli ni kao igrači, ni kao ljudi. Idu u Turov, Ukrajinu... Ne govorim im ja šta da rade, ali istina je da nam je nedostajala ambicija da vratimo medalju srpskoj košarci. Sada se sve promenilo i sada bi svi da uskoče... A, godinama su mediji u Srbiji pisali samo o lošem u našoj košarci, o sukobima Zvezde i Patizana. Za mene je to bilo nezamislivo. I to je bila moja namera – da vratimo kredibilitet ovoj igri. To sam i rekao igračima već na prvom sastanku. Ne zanima me novac. Želim da odvedem Srbiju na Olimpijske igre u Rio de Žaneiro", rekao je Đorđević.

Jedan od najboljih srpskih košarkaša svih vremena ispričao je anegdotu iz 2002. godine, kada je odlučio da ne produži saradnju s Realom iz Madrida, a ujedno odbio i poziv Željka Obradovića da ode u Panatinaikos.

"Sećam se večere sa Serhiom (Skariolom, tadašnjim trenerom Reala). Želeo je da produžimo saradnju, ali... Nije bio novac u pitanju. Odgovorna sam osoba, a nisam se osećao dobro. Te 2002. godine me je i Obradović zvao u Panatinaikos i odbio sam, jer više nisam uživao u košarci. Bio bih licemer da sam uzeo novac. Željko je bio razočaran, ali trebalo mi je da produvam glavu, da se u menu ponovo rodi ljubav prema košarci".

Đorđević se dotakao i Evropskog prvenstva 1989. godine u Zagrebu na koje nije otišao zbog Dražena Petrovića. Tadašnji selektor Dušan Ivković podržao je košarkaša Cibone.

"Imali smo nesporazum posle jedne utakmice. Cibona nas je dobila posle dva produžetka u Zagrebu i posle mi je Dražen prišao i rekao: "Nikad više nećeš igrati za nacionalni tim". Ali dobro, bio je najbolji. Ivković se odlučio za njega, a imao sam sjajnu sezonu iza sebe. Ali, sada kada gledam na to kao trener... Mislim da je odlučio ispravno. Petrović mu je doneo poene koje sam ja želeo, ali u odbrani... Zašto da imaš dvojicu veoma ofanzivna igrača? Ivković je poveo Radovića i Zdovca, koji su bili neverovatni defanzivci. Petrović mu je svakako donosio 40 poena po utakmici".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track