(VIDEO) ŠAMPION SE MUČIO PA POBEDIO: Zvezda bolja od Mege na startu ABA lige
Foto: ABA Liga

Regionalna liga

(VIDEO) ŠAMPION SE MUČIO PA POBEDIO: Zvezda bolja od Mege na startu ABA lige

Košarka -
Košarkaši Crvene zvezde savladali su Mega Leks (76:70) u prvom kolu nove sezone regionalne ABA lige.
1 / 3 Foto: ABA Liga

Košarkaši Crvene zvezde pobedom su počeli sezonu, pošto su na svom terenu savladali Mega Leks sa 76:70 (9:17, 18:19, 22:13, 27:21), u prvom kolu ABA lige. Zvezdu je predvodio Majk Cirbes sa 19 poena, 13 je postigao Branko Lazić, a Gal Mekel devet, uz sedam asistencija. Od ostalih pojačanja, Stefan Nastić postigao je pet poena, Rajan Tomson četiri, a Sofoklis Skorcanitis dva.

Najefikasniji u Megi bio je Danilo Nikolić sa 17 poena, dok je Rade Zagorac postigao 16.

Branilac trofeja je loše počeo utakmicu. Mega je vodila od početka, a u prvom poluvremenu je imala i 11 poena prednosti. Ipak, crveno-beli su početkom drugog poluvremena serijom 15:3 stigli zaostatak, a potom su u četvrtoj četvrtini došli do i do plus osam poena. Mega je uspela da se izbori za neizvesnu završnicu, u kojoj su domaći košarkaši bili koncentrisaniji i na kraju zabeležili pobedu.

Radonjić: Moramo bolje protiv Budućnosti Trener Dejan Radonjić posle pobede priželjkuje bolju partiju u nastavku takmičenja."Znamo dobro kakva je situacija kod nas, bez obzira na to, znamo i kako su uvek teški i neizvesni dueli protiv Mege, to se ovaj put ponovilo. Naše okolnosti nisu najbolje, ali u drugom poluvremenu bila je bolja saradnja, igramo sa idejom da iz teškog ritma izađemo bezbolno. Start sezone donosi novu težinu za svaki tim, tako je bilo i sada protiv Mega Leksa. Nadam se da ćemo biti bolji protiv Budućnosti, za nove bodove i maksimum posle dva kola", rekao je Radonjić za "Arenasport" posle pobede.

Tok meča

Prva četvrtina

Mega je na početku utakmice igrala veoma dobru odbranu na Skorcanitisu, pa je Radonjić posle četiri i po minuta uveo Cirbesa koji je dobio ovacije.

Nemački reprezentativac odmah je pokazao umeće iako mu je to bila prva utakmica od prošle sezone pošto je zbog povrede propustio pripreme. Mega je trojkom Ivanovića imala +5 u šestom minutu (11:6), a posle poena Zagorca za 15:8 u 8. minutu Radonjić je reagovao tajm-autom.

Crveno-beli su šutirali 1-6 slobodna bacanja u prvoj deonici, pa je Mega imala osam poena viška posle 10 minuta (17:9).

Druga četvrtina

Na polovini druge četvrtine Cirbes je najbolji u redovima Crvene zvezde. Iako je propustio dobar deo pripremnog perioda zbog povrede Nemac je do sada ubacio 8 poena i najzaslužniji je što Zvezda uz 9 promašaja i nijedan pogodak za tri poena ima solidan minus od 6 poena 16:22. Meda igra sjajnu odbranu i 4 minuta pre kraja poluvremena ima plus 10 26:16.

Skorcanitis i Tompson imaju po 3 prekršaja, što je prvi problem za trenera Radonjića. Zvezda nikako da uspostavi kontinuitet, pre svega igre u napadu, jer čini se da odbrana i nije toliko loša. Sa druge strane, Mega igra veoma dobro, kažnjava greške rivala i posle 20. minuta vodi 36:27.

Treća četvrtina

Sa dve vezane trojke Lazića Zvezda je prišla na 37:39. Odbrana domaćeg tima je znatno agresivnija i to je dalo rezultat.Poenima Mekela i Mitrovića, domaći tim je poveo (42:39), a trener gostiju Milojević potrošio je dva tajm auta. Od tog momenta igralo se poen po poen, a na kraju trećeg kvartala bilo je 49:49.

Četvrta četvrtina

Branilac titule je serijom 8:0 počeo poslednji kvartal i posle trojke Jovića vodio 57:49. Zvezda je u drugom poluvremenu pogodila 4 trojke, a na startu poslednje četvrtine Nastić je vezao 5 poena, a Jović ubacio trojku. Na drugoj strani Mega se vratila sa 3 poena Zagorca i potom dvojkama samardžiskog i Jaramaza, što je radonjića primoralo da zatraži minut odmora pri vođstvu svog tima 57:56.

Zvezda je polovinom poslednje četvrtine povela 60:63, ali je Danilo Nikolić na pas samardžiskog smanjio na 63:62 i zadržao Megu na minus jedan. Čeka nas još jedna neizvesna utakmica dva kluba.

Simonović je pogodio sa faulom, potom promašio bacanje, ali je "otpadak pokupio Cirbes i doveo svoj tim na bezbednih 69:62 tri minuta pre kraja. Mega se od toga nije oporavila pa je branilac titule na kraju slavio sa 76:70.

Tok utakmice

20:22 - Radonjić: Želimo da odbranimo trofej Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić rekao je da crveno-beli žele da odbrane titulu u ABA ligi i da je zato važno da novu sezonu počnu pobedom nad Mega Leksom."Naša želja, kao što svi znate, jeste odbrana titule, ali to će biti veoma teško. Najvećeg konkurenta u borbi za titulu vidimo u Cedeviti, koja je jača nego prethodne sezone. Prvi put branimo trofej u ABA ligi i meč sa Megom na samom početku takmičenja nam je veoma bitan", rekao je Radonjić.

"Mega je napravila odličnu ekipu, mladu i kvalitetnu. Moramo da budemo spremni da odgovorimo na mladost i talenat kako bismo slavili. Dueli sa Megom su uvek bili interesantni i nadam se da ćemo ostvariti pobedu. Verujem da smo dovoljno dobri za to u ovom trenutku", rekao je Radonjić.

20:10 - Milojević: Zvezda je favoritTrener Mega Leksa Dejan Milojević rekao je da je Crvena zvezda favorit u međusobnom duelu na startu nove sezone u ABA ligi.

Utakmicu sa Crvenom zvezdom zbog povrede će propustiti francuski internacionalac Alfa Kaba.Mega Leks će na premijeri nove sezone u ABA ligi prvi put nastupiti u gostujućoj garnituri dresova čije su boje verovatno jedinstvene na području Evrope.

“Imali smo dobre pripreme, ali su povrede predstavljale najveći problem. Nikako nismo uspevali da budemo kompletni i uvek nam je nedostajao neki igrač. Nadam se da će nam se situacija sa te strane popraviti u budućnosti”, rekao je Milojević, koji će ove sezone na raspolaganju imati najmlađu ekipu u ligi, sa prosekom od 20,2 godine.

Milojević je istakao da njegov tim očekuje izuzetno težak raspored na startu nove sezone.

“Prvo nam predstoji gostovanje Zvezdi, pa meč sa Partizanom u Sremskoj Mitrovici i onda put u Podgoricu. Ipak, u takvim utakmicama na kraju možemo samo da dobijemo, jer će ovim mladim momcima mnogo značiti da igraju protiv tako jakih ekipa. U svakom slučaju Crvena zvezda je favorit u ovom meču. U duel sa šampionom ABA lige ulazimo rasterećeni, ali sa željom da igramo kvalitetnu košarku i nadam se da će moji igrači pokazati talenat koji poseduju. Ukoliko nam Zvezda to dozvoli svojom igrom i ukaže nam se i najmanja šansa, pokušaćemo da pobedimo, što bi bilo od ogromnog i višestrukog značaja za naš mladi tim”, naglasio je Milojević.

"Mi imamo teret najuspešnije sezone za nama, a pre toga smo imali teret neuspešnih sezona. U ovom trenutku nam je potrebna još veća podrška i razumevanje igrača nego što je to bilo pre jer želimo da odbranimo trofej", rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track