ZMAJČEKI NEMOĆNI PRED ORLOVIMA: Srbija nadigrala Sloveniju u Ljubljani
Foto: Printskrin

Dobra uvertira uoči EP

ZMAJČEKI NEMOĆNI PRED ORLOVIMA: Srbija nadigrala Sloveniju u Ljubljani

Košarka -
Srbija je u dosadašnjem toku priprema odigrala devet pripremnih mečeva i ostvarila osam pobeda

LJUBLJANA - Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila selekciju Slovenije rezultatom 79:70 (22:20, 18:13, 16:16, 23:21) u prijateljskom meču u Ljubljani.Ovo je bio deveti prijateljski meč Srbije u okviru priprema za EP, a osma pobeda "orlova". Za igrača utakmice proglašen je Nemanja Bjelica.Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Bjelica sa 19 poena, dok su Miroslav Raduljica i Nemanja Nedović dodali po 11. Reprezentaciju Slovenije predvodio je Alen Omić sa 15 poena, Zoran Dragić je dodao 14, a Jaka Klobučar 10.

Srbija i Slovenija odigraće za dva dana prijateljski meč u Banjaluci. Ovo će biti poslednji pripremni meč naše selekcije uoči početka Evropskog prvenstva, koje startuje 5. septembra. Nakon tog meča selektor Srbije saopštiće konačan spisak igrača za EP.Srbija će igrati u grupi sa Španijom, Nemačka, Turskom, Italijom i Islandom.Srbija je na samom startu duela povela sa 7:3 posle veoma agresivne igre u odbrani i zahvaljujući sedam uzastopnih poena Bjelice. U finišu prve četvrtine razigrao se i Raduljica i povisio na 20:14. Sa dve uzastopne trojke Slovenci su do isteka 10. minuta ipak uspeli da uhvate rezultatski priključak - 22:20. U nastavku utakmice vodila se izjednačena borba u kojoj su srpski reprezentativci iako prilično bolji u skok igri samo održavali minimalnu prednost - 30:28 (15. minut). Usledile su međutim dobre akcije Nedovića i Milosavljevića, kao i poeni sa linije slobodnih bacanja Bjelice i Bogdanovića za dvocifreno vođstvo - 40:28 u 18. minutu. Do kraja prvog poluvremena srpski reprezentativci nisu poentirali, a Slovenci su serijom 5:0 smanjili zaostatak - 40:33.Domaća selekcija nastavila je u istom ritmu i na startu treće četvrtine preko Dragića i Klobučara prišla na 40:38. Odgovorili su srpski reprezentativci dobrom akcijom Raduljice i trojkom Milosavljevića - 45:38 (23. minut). Usledio je period od tri minuta u kome naš tim nije poentirao, rival je ponovo pripretio (45:44), a selektor Đorđević je reagovao tajm-autom. Omić je ubrzo doneo izjednačenje - 47:47. Serijom 9:2 koju su inicirali Bjelica i Nedović Srbija je vratila samopouzdanje, ali i rezultatsku prednost - 56:49.

I početak finalne deonice prošao je u znaku srpskih košarkaša - precizan šut Milutinova i trojka Nedovića doneli su 61:49. Bogdanović se razigrao u nastavku meča što je omogućilo našoj selekciji da bez problema održava prednost - 66:53. Slovenci su trojkama pokušavali da dođu do preokreta, ali nisu bili previše precizni. Slovenija je potom smanjila na 73:67 u 38. minutu. Ipak, dramatičnu završnicu sprečio je Tedosić trojkom 52. sekunde pre kraja utakmice - 77:69. Srbija je potom mirno meč privela kraju.SLOVENIJA: Joksimović, Rupnik, Prepelič 7, Blažič 7, Nikolić 3, Z. Dragić 14, Zupan, Balažič 9, Zagorac, Dimec, Omić 15, Klubučar 10, Slokar 5.SRBIJA: Teodosić 4, Simonović 4, Bogdanović 9, Bjelica 19, Marković 7, Kalinić 4, Milosavljević 5, Raduljica 11, Erceg, Štimac, Nedović 11, Dangubić, Kuzmić 2, Milutinov 3.

IV četvrtinaSrbija je zaigrala angažovano u poslednjoj četvrtini, a već u 32. minutu bilo je 61:49 za Srbiju. Zdovc je ponovo morao da traži tajm-aut. Nekoliko minuta kasnije bilo je 66:53. U 35. minutu Slovenija je smanjila na 68:57, a Đorđević je zatražio tajm-aut. Na četiri minuta pre kraja utakmice posle odlične akcije Simonovića Srbija je povela 73:60, a onda je usledila trojka domaćeg tima. Naš tim je pao i igri i na dva minuta pre kraja bilo je 73:67 za Srbiju. Raduljica je pogodio jedno slobodno bacanje za 74:67, a Slovenci su smanjili na 74:69. Teodosić je trojkom na minut pre kraja doneo osetniju prednost Srbiji od 77:69 i time ugasio sve nade Slovenaca za pobedom. Srbija je na kraju slavila sa 79:70III četvrtina

Srbija je za pola minuta u drugoj četvrtini postigla četiri poena, a selektor Slovenije Jurij Zdovc je odmah zatražio tajm-aut. Slovenci su smanjili na 28:26, a onda je usledio tajm-aut Aleksandra Đorđevića. Srbija je povela 30:28, a onda je usledila velika serija "orlova", 40:28. U ovom delu meča briljirali su Bjelica i Bogdanović, ali su Slovenci serijom od 5:0 na poluvreme otišli sa minusom od sedam poena (40:33).

I četvrtina

Srbija je bolje ušla u meč i već u petom minutu povela 12:5. Slovenija je 7. minutu smanjila na 16:12. Naša selekcija je povela 20:12. Međutim, prvi deo meča završen je vođstvom orlova od 22:20.

Đorđević: Moramo da poboljšamo igru u odbraniSelektor Srbije Aleksandar Đorđević rekao je da naš nacionalni tim mora da popravi igru u odbrani do starta EP."Primili smo mnogo koševa zbog pada koncentracije u našim odbrambenim konceptima. To je ono na čemu moramo da radimo periodu koji je preostao do početka EP. Ne smemo da dozvolimo da iz naših postavljenih odbrana protivnik postigne lake poene. Osim toga, utakmicu smo odigrali čvrsto, sa jasnom željom da iz dobre kolektivne odbrane, pravimo rezultat i to je dobro. Želja i dobar odnos prema igri bili su prisutni najvećim delom utakmice. Još par naših važnih igrača kroz minute u igri traže pravi napadački ritam i verujem da će ga do početka šampionata i dostići. Zaustavili smo igru u tranziciji slovenačkog tima i dobro odgovorili i na njihovu postavku sa dve četvorke. Treba da eliminišemo odbrambene greške koje sam spomenuo, da još više podignemo koncentraciju u odbrani. To će nam biti glavni zadatak do odlaska u Berlin", rekao je Đorđević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track