(VIDEO) BILI SMO PRVACI SVETA: Kako je Jugoslavija zavladala košarkaškom planetom
Foto: KSS

Na današnji dan pre 45 godina

(VIDEO) BILI SMO PRVACI SVETA: Kako je Jugoslavija zavladala košarkaškom planetom

Košarka -
"Plavi" su 24. maja 1970. na šampionatu u Ljubljani i zvanično postali novi košarkaški vladari započevši dominaciju "plavih"

Na današnji dan pre 45 godina Jugoslavija je postala svetska košarkaška velesila, što je ostala sve do raspada velike države.

Tog 24. maja 1970. godine u ljubljanskoj dvorani "Tivoli" reprezentacija Jugoslavije se zlatnim slovima se upisala u istoriju igre pod obručima, jer je postala prvak sveta. Dan ranije savladana selekcija SAD rezultatom 70:63 i tada je već bilo jasno da su "plavi" novi šampioni planete, a 24. maja odigrano je poslednje kolo (tada nije bilo finalne utakmice), u kome je Jugoslavija doživela poraz bez posledica od dotadašnjeg vladara sveta, selekcije SSSR.

Predvođeni selektorom Rankom Žeravicom, uspeh su postigli Krešimir Ćosić, Dragutin Čermak, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac, Damir Šolman, Aljoša Žorga, Ivo Daneu, Ljubodrag Simonović, Ratomir Tvrdić, Dragan Kapičić, Petar Skansi i Trajko Rajković.

Velikom uspehu svedočio je i maršal Jugoslavije Josip Broz Tito, koji je na poklon dobio zlatnu medalju.

Odlučujuću utakmicu, protiv SAD, počela je petorka u sastavu Plećaš, Tvrdić, Šolman, Skansi i Ćosić, ali su zbog problema startera sa ličnim greškama veliku šansu dobili i iskoristili Simonović i Kapičić.

Godinu dana ranije u saobraćajnoj nesreći poginuo je legendarni Radivoj Korać, koji je bio lider ove sjajne generacije.

To nije bila jedina tragedija koja je zadesila ekipu, jer je samo tri dana posle osvajanja zlata u Ljubljani, zbog srčane mane, preminuo i centar Trajko Rajković.

Veliki uspeh jugoslovenske košarke našao se i na filmskom platnu. Ove godine film reditelja Darka Bajića pod naslovom "Bićemo prvaci sveta" doživeo je premijeru.

http://www.youtube.com/watch?v=6TKJLiMdVzs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track