(VIDEO) ISTORIJSKI PREOKRET KAVSA: Lebron Džejms posle drame doneo prvu titulu Klivlendu u NBA ligi
Foto: Reuters

Golden Stejt ostao bez trofeja

(VIDEO) ISTORIJSKI PREOKRET KAVSA: Lebron Džejms posle drame doneo prvu titulu Klivlendu u NBA ligi

Košarka -

Košarkaši Klivlend Kavalirsa po prvi put u istoriji osvojili su titulu u NBA ligi.

Klivlend je u Ouklendu pobedio dosadašnjeg šampiona, ekipu Golden Stejt Voriorsa 93:89 u sedmom meču finala plej-ofa NBA lige.Kavalirsi su do istorijskog trijumfa stigli serijom 4:3 u pobedama. Klivlend je napravio ujedno i istorijski preokret pošto je gubio 3:1 u seriji, a onda je sa tri pobede stigao do trofeja. Ovakav preokret je prvi put viđen od osnivanja NBA lige.

Najbolji u odlučujućoj utakmici bio je Lebron Džejms, koji je imao 27 poena i po 11 skokova i asistencija. On je proglašen najkorisnijim igračem (MVP) finala NBA lige. Kajri Irving je utakmicu završio sa 26 poena. Najefikasniji u Golden Stejtu bio je Drejmond Grin sa 32 poena. MVP NBA lige Stefon Kari postigao je samo 17. Kari je 30 sekundi pre kraja mogao da izjednači rezultat, kada je šutirao trojku preko ruke Lava i promašio. Džejms je tada fauliran i dao je jedan koš sa slobodnih bacanja i postavio konačan rezultat.

Ovo je prva velika titula za grad Klivlend u nekom velikom sportu posle 52. godine.

"Vraćam se kući sa onim što sam rekao da ću da uradim. Jedva čekam da vidim sve naše navijače na aerodromu u Klivlendu. Kod kuće sam, igram za Klivlend, zato je ova titula posebna", rekao je Lebron Džejms, koji je sa Majamijem osvojio dve titule.Stef Kari je u poslednjih 70 sekundi utakmice promašio tri trojke.

"Ovo stvarno boli. Ali, ponosan sam na svakoga ko je bio sa nama na terenu ove sezone. Na sreću, imaćemo još mnogo prilika da se borimo za trofej jer ovo nije sve što možemo da uradimo. Proganjaće me to neko vreme jer mi je značilo to da vodim svoj tim do pobede. Ranije sam to uradio, sada nisam", dodao je Kari.

Odlučujuću utakmicu uživo je gledao i predsednik SAD Barak Obama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track