(VIDEO) JEDAN JE DŽORDAN: Pre 33 godine Leteći Majkl je započeo NBA karijeru
Foto: Profimedia

Istorija sporta

(VIDEO) JEDAN JE DŽORDAN: Pre 33 godine Leteći Majkl je započeo NBA karijeru

Košarka -

Na današnji dan pre 32 godine američki košarkaš Majkl Džordan je odigrao prvu utakmicu u NBA ligi.

Čikago je 26. oktobra 1984. godine pobedio Vašington 109:93, a Majkl je karijeru započeo sa odličnih 16 poena, šest skokova i sedam asistencija.

„Mislim da tada niko nije mogao da pretpostavi. On nije bio dominantni centar visok 212 centimetara, na kojem bi mogli da gradite tim, ili plejmejker koji uvek ima loptu u svojim rukama. On je bio ’samo’ bek šuter“, rekao je Rod Higins, saigrač Majkla Džordana na početku njegove karijere i njegov sadašnji partner u Šarlot Bobketsima.

Džordan je u NBA stigao kao treći pik na draftu, iza Hakima Olajdžuvona i Sema Bovija.

„Svi smo znali da će on biti dobar igrač. Ali, on je igrao kod trenera Dina Smita i na Olimpijskim igrama 1984. sa Bobijem Najtom i to je bila pretežno ofanzivna košarka. Odmah smo videli da je bolji šuter nego što većina misli. Ali, najveća razlika koju smo uvideli je koliko dobro on može da kontroliše loptu. Već drugog ili trećeg dana na trening kampu znali smo da imamo nešto posebno. On je ostavio trag na timu već od prvog dana“, rekao je Kevin Loferi koji je bio trener Bulsa u Džordanovoj prvoj sezoni.Tokom fenomenalne karijere Džordan je osvojio šest NBA titula (u svih šest je bio i proglašen za najkorisnijeg igrača finalne serije), pet puta je bio proglašen za nakorisnijeg igrača lige, a jednom je čak bio proglašen i za najboljeg odbrambenog igrača (1988. godine).

U 15 sezona provedenih u najjačoj ligi sveta beležio je prosečno 30,1 poen, 6,2 skoka i 5,3 asistencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track