(VIDEO) LUDI SRBIN NAPAO TRAMPA: Gregu Popoviću muka, a novi predsednik SAD nije ni ušao u Belu kuću
Foto: Beta AP

Rekao šta mu je na duši

(VIDEO) LUDI SRBIN NAPAO TRAMPA: Gregu Popoviću muka, a novi predsednik SAD nije ni ušao u Belu kuću

Košarka -

Trener košarkaša San Antonija Greg Popović javno je istakao razočaranje zbog pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD.

Kontroverzni biznismen je šokirao Ameriku i svet pobedivši na izborima Hilari Klinton, pa će on biti 45. predsednik SAD."I dalje mi je muka u stomaku, ne zbog toga što je pobedio Republikanac, već zbog odvatnog tenora, tona i svih ksenofobnih, homofobnih, rasističkih i misognih komentara. A ja živim u zemli u kojoj je polovina ljuti do ignorisala i izabrala takvu osobu. To je najstrašniji deo za mene", rekao je Popović. Trener Sparsa je oko šest minuta pričao sa novinarima o izborima, istakavši da razume zašto su određeni politički lideri pozivali Amerikance da podrže njihovog kandidata, ali smatra da Trampove reči ne smeju biti zaboravljene."Živimo u zemlji koja je ignorisala sve one vrednosti kojima pokušavamo da naučimo našu decu. Nema to nikakve veze sa prirodnom sredinom, zdravstvenom zaštitom i ostalim stvarima. Živimo u zemlji koja je ignorisala sve one vrednosti kojima pokušavamo da naučimo našu decu. Svi žele da on bude uspešan, ne želimo da nam se zemlja raspadne. Svaka razumna osoba tako razmišlja, ali ne smemo zaboraviti činjenicu kako se rugao i zastraživao. Loša je bila i trka da Barak Obama bude naš prvi tamnoputi predsednik. Zbog svega toga se pitam gde živim i s kim živim", dodao je razočarani trener Sparsa. Popović je zabrinut za manjine koje bi mogle da budu oštećene. "U ovom procesu su zaboravljeni Afro-amerikanci, Hispanosi, žene i gej populacija, a da ne pominjem ismevanje hendikepiranih osoba. To radi siledžija u osmom razredu, a ne izabrani predsednik SAD. Trebalo bi da pričamo o tome dok ne poplavimo u licu pokušavajući da shvatimo. A on je na čelu ove zemlje. To je odvratno", rekao je Popović.

On je naglasio da njegov problem sa Trampom nema veze sa politikom."Meni su vrednosti važnije od poslovnih ili nekih drugih sposobnosti, jer to govori kakve smo osobe, kako želimo da živimo i kakvi smo ljudi. Zbog toga izuzetno poštujem ljude kao što su Lindzi Grejem, Džon Mekejn, Džon Kasič, s kojima se ne slažem u političkim pitanjima. Ali oni imaju dovoljno poštovanja, ljudskosti i tolerancije prema svim grupama ljudi", rekao je trener srpskog porekla. Popović nije dozvolio novinarima da ga prekidaju prilikom izlaganja. "Nisam završio! Mogu ovako dugo. Ne izmišljam ove stvari. On je besan na medije jer prenose šta priča i kako se ponaša. To je ironija za mene, besmisleno. To je moj najveći strah. Zbog toga se ovako loše osećam, jer je ova zemlja spremna da bude netolerantna i bez razumevanja prema određenim situacijama", dodao je Popović. "Ja sam bogati belac, a muka mi je. Ne mogu da zamislim kako je biti musliman u ovom trenutku, ili afro-amerikanac, hendikepirana osoba, kako se osećaju poniženim. A posebno ne mogu da shvatim sve one ljude iz ovih grupa koji su glasali za njega. Da zaključim, moj najveći strah je da smo postali Rimsko carstvo, koje se urušilo na vrhuncu, umnogome zbog urušenog sistema vrednosti", zaključio je Popović emotivnu ispovest o Donaldu Trampu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track