ZBOG VIRUSA U JUŽNOJ KOREJI: Srpski košarkaši sa maskama u Seulu

ZBOG VIRUSA U JUŽNOJ KOREJI: Srpski košarkaši sa maskama u Seulu

Košarka -
Zajeedničkim selfijem članovi univerzitetskog tima naše zemlje su hteli da nam poruče da nema razloga za brigu

Članovi košarkaške reprezentacije Srbije, koji putuju u Gvangžu na Univerzijadu, morali su na aerodromu u Seulu da nose zaštitne maske, zbog epidemija Bliskoistočnog respiratornog sindroma, koja vlada u Južnoj Koreji.

Oni su tu situaciju iskoristili za zajednički selfi, kojim su hteli da nam poruče da nema razloga za brigu. Ovo je inače, najveća epidemija Bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) izvan Saudijske Arabije, u kojoj je od 2012. inficirano 950 ljudi. Prvi slučaj, registrovan 20. maja, bio je 68-godišnji muškarac iz Pjeongtaeka, oko 65 kilometara južno od Seula, posle putovanja u Saudijsku Arabiju. Administracija predsednice Park Geun-Hje i zvaničnici ministarstva zdravlja našli su se na udaru kritika zbog sporog i nedovoljnog odgovora na epidemiju.

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, Južna Koreja je sada druga zemlja na svetu po broju obolelih od MERS-a posle Saudijske Arabije.

Svi slučajevi inficiranja dogodili su se u bolnicama, gde je uobičajeno da porodica i prijatelji dolaze u dugotrajne posete, ponekad neprekidno tokom 24 sata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track