ISPOVEST SUPRUGE DUŠKA KORAĆA: Našla sam ga u lokvi krvi!

In memoriam

ISPOVEST SUPRUGE DUŠKA KORAĆA: Našla sam ga u lokvi krvi!

Ostali sportovi -
Ujutro sam na internetu na telefonu pročitala da je preminuo - kroz suze je pričala Vesna Korać novinaru Kurira uz molbu da je ne fotografišemo

Velikan srpskog sportskog novinarstva Duško Korać preminuo je juče ujutro u Urgentnom centru u Beogradu. Potpuno slomljena bolom, ali i ponosna na 40 godina prelepe ljubavi sa Ducom, supruga Vesna je jecajući pričala o njemu.- U petak se onesvestio u stanu. Rekao mi je da mu se samo nešto crno pojavilo ispred očiju, a onda je pao. Bio je u velikoj lokvi krvi pošto je glavom udario od pod. Otišli smo u Urgentni centar, gde mu je urađen skener glave i tu je ostao da leži. Bio je prikovan za krevet zbog povrede kičme prilikom pada, nije mogao da se pomera, a on je osoba koja ne ume tako da funkcioniše... Juče ujutro sam na internetu na telefonu pročitala da je preminuo - kroz suze je pričala Vesna Korać novinaru Kurira uz molbu da je ne fotografišemo.Kako kaže, iz Urgentnog centra juče su joj saopštili da su svi pokušaji reanimacije bili neuspešni.- Sin je juče krenuo kod njega u bolnicu, tamo je došao oko 10 časova. Poslednji put smo se videli u nedelju, tada je pričao nepovezano i nerazumno. Sve su to bile posledice pada i tog udarca. Osim tog skenera glave, nisu mu rađene dalje analize, pa je ostao na ortopediji Urgentnog centra. Nije bilo doktora, pošto je bio vikend.Obdukcijom će biti utvrđen uzrok smrti.- Ma ne interesuje me to, zaista. Duška nema, tako da mi je potpuno svejedno da li je izliv krvi u mozak ili srčani udar. Šta ja sada imam od toga? Ima raznih priča, ali Duško dve godine nije pio alkohol, a poslednji put se napio na svojoj svadbi.Duško je poslednji javni nastup imao u novogodišnjem programu, koji je snimljen nekoliko dana ranije. Bio je baš veseo.- To je on, takav je ceo život. Ne miruje nikad, to me je i plašilo.Odlazak Duška Koraća ostaviće veliku prazninu u sportskim prenosima. Atletika, plivanje, skijanje...- Nije moj Duško dočekao ni Rio - završava priču pognute glave Vesna Korać.Komemoracija Dušku Koraću je u petak (12) u RTS, a kremacija u subotu.

Neutešna... Vesna Korać
Neutešna... Vesna Korać

Neutešna porodica Odbio da se učlani u Komunističku partiju ĆERKA: CEO ŽIVOT JE BIO PRAVIČAN Koliko je Duško Korać bio svoj i držao do stava najbolje se vidi uz suprugine priče o nekim detaljima iz mladosti.- Došla nam je policija na vrata jer je Duško rekao ćerki da u školi ne peva himnu posvećenu Titu. Kada je dobio posao na RTS, tražili su od njega da se učlani u Komunističku partiju. Nije hteo - priča supruga.Nadovezala se i Duškova ćerka, koja i te kako ima razloga da bude ponosna na oca.- Bio je uvek pravičan, imao je stav i nije se libio da ga saopšti. Bilo da je u pitanju porodica ili posao.Korać je ceo radni vek proveo na nacionalnoj televiziji.- Bio je cenjen i poštovan na RTS. Olivera Kovačević ga je volela i insistirala da bude u programskoj šemi, sa Sašom Tijanićem imao je odličan odnos. Saša ga je izuzetno cenio jer su obojica bili tvrdoglavi. Obrazovao je mnogobrojne mlade kolege i pomogao im.Kad je reč o gledaocima, Duško je bio omiljen većini populacije.- Niko nije bilo ravnodušan prema njemu. Jednostavno, ili ga voliš, ili ne. Sredine nije bilo.

Korać rastužio celu SrbijuSlobodan BrankovićSPREMALI SMO PROJEKATGeneralni sekretar Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković dugo je sarađivao sa Koraćem.- Duškovim odlaskom izgubila je srpska atletika, izgubilo je naše novinarstvo. Mi iz sveta atletike dobro znamo šta su Duškovi prenosi i rad na popularizaciji našeg sporta značili. Zaista je teško - rekao je Branković i dodao:- Sa Duškom i njegovim sinom spremali smo projekat koji bi išao na RTS, posvećen isključivo atletici i Evropskom prvenstvu, koje će sledeće godine biti održano u Beogradu.Snežana PajkićUMEO JE DA NAS ZABAVILegendarna atletičarka Snežana Pajkić pre nekoliko dana srela se sa komentatorom koji ju je pratio od samog početka karijere.- Tužna vest. Nedavno sam bila na RTS i videli smo se, lepo ispričali... Uvek mi je bio drag, još od mojih najranijih dana. Rekla sam mu da idem na Romaniju, a on se našalio da bi mogao da dođe da izveštava sa skijanja. Dule je na sladak, simpatičan, svoj način je umeo da nas zabavlja. I novinarstvo i atletika su izgubili mnogo. Neka mu je laka zemlja - rekla je Pajkićeva.Saša MikićNAĐI MIR, STARI DRUŽENovinar RTS Saša Mikić dugo je sarađivao sa Duškom Koraćem.- Preminuo je moj jedinstveni kolega. Mnogi su ga obožavali, mnogi osporavali, ali nikoga nije ostavljao ravnodušnim. Ostavio je neizbrisiv novinarski pečat. Nađi svoj mir, druže stari, konačno.Boki PerićNAVIJALI SMO U PONOĆMalopre vidim vest i ne verujem. A sinoć je đuskao s mladim koleginicama u snimku novogodišnjeg programa. To smo snimili dva dana nakon što se srušio na odbojci. Bio je baš veseo. Kada smo simulirali odbrojavanje i ponoć, ja posle 3, 2, 1 urlam: „Partizan šampion!“, a Duško odgovara: „Izraziti favorit!“ - napisao je Perić i dodao:- Borac protiv hemije, protivnik Pink Pantera, zagovornik bazičnih sportova i zaljubljenik u Jelenu, Ivanu, Jusu i Partizan! Nažalost, napustio nas je najveći ljubitelj sporta u ovoj zemlji!Emir BekrićTragedija za atletikuUz prenose Duška Koraća rastao je i Emir Bekrić, naš vrhunski atletičar.- Velika tragedija za srpsku atletiku. Napustio nas je vrhunski sportski radnik i jedan od najboljih poznavalaca kraljice sportova. Čovek koji je na samo njemu svojstven način znao da opiše lepotu Jelene Isinbajeve i da podigne gledaoce na noge prilikom prenosa takmičenja. Neka počiva u miru.Nevena IgnjatovićPAMTIĆU GA ZAUVEKNašu najbolju skijašicu Nevenu Ignjatović vest o smrti Duška Koraća zatekla je u Italiji, a ona se prisetila jedne od anegdota.- Vankuver 2010, slalom „magla kao na Ibarskoj magistrali...“ Dragi Duško, i danas sam na treningu slaloma imala maglu. Bez obzira na sve, često se prisetim momenata sa tobom i slatko se nasmejem. Pamtiću te zauvek, počivaj u miru.

Besmrtni komentari / Hrabar, odvažan, duhovit... /O Juseinu Boltu Svako pravo sportsko srce je na strani Bolta. Ne može da bude na strani Lupena i Pink Pantera, jer zna se - ko jednom ukrade, krade ceo život! Publika traži od Bolta osmeh! Nasmej se, Juso, nek ti je sa srećom. Povrati onaj pravi adrenalin, ono sportsko srce koje imaš, jer oči sportskog sveta ovog trenutka su na tvojoj strani. Član Pink Pantera - Tajson Gej! Džastin Getlin - Arsen Lupen! Voli Bolta ko Putina! Ide trka... Trka je krenula, Jusein je uhvatio ritam i sada pojačava. Ide Jusein, Jusaaa je prviiiii, Jusaaa je prviii ispred Getlina... Ima boga! Ne može se protiv majke prirode, svaka čast, genije, ovo je pobeda sporta nad farmacijom, pobeda sporta nad prevarantima koji se drogiraju... Čestitaj, imaš kome! Bravo, Juseine, spasao si svetsku atletiku i sport. Ikona ostaje ikona, doviđenja, Džastine. Ko god ima dušu, ko voli sport, danas je srećan.O fudbalerima, Zvezdi i Partizanu Pa, pre dva dana, 90 odsto prijatelja sporta, samo da sam ih pitao da Zvezda prođe Ren i da Partizan prođe, kako se zove onaj ribarsko-konobarsko-ugostiteljski klub (Šamrok - prim. nov.)... Svi bi dali život za to! A radi se o kvalifikacijama za Ligu Evrope. Jedan reciklirani fudbaler, plaćaju ga i Partizan i Zvezda, vredi više nego što je kompletan budžet atletskog i plivačkog saveza zajedno. Jurili su ih po Amazoniji zajedno, a oni umiru u 65. minutu, jer ostaju bez vazduha. Aman, ljudi! Pa uhapsite me danas, ali to je istina, to su činjenice. I sad treba očekivati rezultat i meriti! Samo da podsetim... Kad su s juniorskog prvenstva doneli medalje Španovićka, Bekrić i Dudaš, na aerodromu su ih dočekale samo jedne novine. To su svetske medalje! Ali zato je važno da li nekog tamo boli ili ne boli noga ili ga muči perut, neko ko nije prošao u levom klubu francuske druge lige potpisuje ugovor od 600.000 evra. Treba, bre, da plate što prljaju onu travu na JNA, a ne da traže honorare. Sram ih bilo!O Nađi HiglMože, da li je moguće... Staza broj dva... Nađa Higl osvaja zlato, Nađa Higl osvaja zlato... Čudo nad čudima se dogodilo, bravo, Nađa! Slavi, Pančevo, ovo je jača medalja od one Milorada Čavića, svaka ti čast, devojčice. Verujte, 30 godina radim ovaj posao i iznad svega sam želeo da ova fenomenalna devojčica danas osvoji bar bronzu, jer to bi bio blistav trenutak srpskog plivanja i srpskog sporta, ali ovo čudo od deteta iz Pančeva, kome su u aprilu rekli da nema mesta za nju... Gde, bre, nema, pa planeta je mala za nju! Alal vera, kamermane! Imaš piće od mene (komentar prilikom dodele medalja).O Čaviću

Veliki Milorad! Mićo Dušanović je do prošle godine govorio - Amerikanac koji pliva za Srbiju. Ne! Čavić je Srbenda svetskog formata. Videli ste... Mogao je poput Juseina Bolta da se okreće levo i desno.O IsinbajevojLepotu i znanje Jelene Isinbajeve samo Puškin i Jesenjin mogu opisati. S bojom očiju poput ruskih breza u prolećnom lišću, sada okupanih njenim suzama.O Mihailu DudašuZa otprilike dva-tri minuta biće punih osam sati kako smo Rale i ja za mikrofonom. Biće to izjednačenje rekorda iz Sidneja 2000, kad sam bio prisiljen da u jednom danu radim vaterpolo utakmicu Srbija i Crna Gora - Hrvatska, sat i 15 minuta. Pa, dva sata odbojke SCG - Argentina, dva sata polufinala plivanja, i pridružio se Raletu na atletici. Danas već osam punih sati smo Rale i ja za mikrofonom, nije bilo pauze ni šanse da saznamo šta se desilo s Dudašem.O Ikodinoviću Danilo Dača Ikodinović prima čestitke i poljupce od svojih saigrača. I ja bi mu ih uputio, samo da sam malo bliže.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track