PREMINUO VIKTOR KORČNOJ: Odlazak najboljeg koji nikada nije bio šampion
Foto: Printscreen/Youtube

Šah ostao bez legende

PREMINUO VIKTOR KORČNOJ: Odlazak najboljeg koji nikada nije bio šampion

Ostali sportovi -

Šahovski velemajstor Viktor Korčnoj, verovatno najjači igrač koji nikada nije bio svetski šampion, umro je u Švajcarskoj, saopštio je Šahovski savez Rusije.

Korčnoj (85) bio je jedan od najboljih sovjetskih šahista pre nego što je 1976. godine prebegao iz Sovjetskog Savza u Holandiju. Njegovi mečevi s nekadašnjim svetskim šampionom Anatolijem Karpovim bili su u centru pažnje i zbog svojih političkih, psiholoških i fizičkih aspekata.

Korčnoj je dva puta bezuspešno pokušavao da svrgne Karpova sa mesta svetskog šampiona.

U Sovjetskom Savezu, tada vodećoj šahovskoj zemlji sveta, uspeo je da se plasira na nacionalni šampionat sa 19 godina. Šampion SSSR-a bio je četiri puta, a četiri puta je bio drugi.

Zbog stila igre i izraza lica, koji je delovao kao da je namrgodjen, imao je nadimak "Viktor Grozni".

Korčnoj je igrao na razne načine. Mogao je da igra sa inicijativom ili bez nje, mogao je da igra ofanzivno, sa kontranapadima ili poziciono, a bio je pravi majstor završnice.

Posebno je bio cenjen njegov kontranapad, zbog čega je bio najteži protivnik Mihaila Talja (potpuno ofanzivnog igrača). Imao je ukupno veliki pozitivan rezultat s Taljom, ali i s drugim svetskim prvacima, Tigranom Petrosjanom i Borisom Spaskim.

U karijeri je imao izjednačen skor s takode velikim šampionima Mihailom Botvinikom i Bobijem Fišerom. Tokom karijere je pobedio devetoricu apsolutnih šampiona, od Botvinika, preko Garija Kasparova do Magnusa Karlsena. Šahovski istoričari ga svrstavaju u najbolje igrače koji nikada nisu bili šampioni, uz Paula Keresa, Davida Bronštajna i Akibu Rubinštajna.

Prebegao je 1976. godine, kao prvi sovjetski velemajstor. On je kasnije napisao da se odlučio da prebegne još 1974, ali da mu vlasti nisu dozvoljavale da izadje iz zemlje.

To je trajalo sve dok se Fišer nije povukao, a Karpov nasledio titulu. Pošto Karpov nikada nije igrao protiv Fišera, a Korčnoj nije bio vidljiv u to vreme, preovladalo je mišljenje da nijedan od sovjetskih velemajstora nije dovoljno dobar da bi bio šampion.

Zbog toga je organizovan turnir u Amsterdamu na kome je obojica trebalo da nastupe da pokažu koliko su dobri. Korčnoj i Karpov su bili pobednici tog turnira. Posle takmičenja, Korčnoj je prebegao tako što se obratio engleskom velemajstoru Toniju Majlsu za pomoć.

Prebegao je ostavivši sina i suprugu u SSSR-u.

Neko vreme posle toga živeo je u Amsterdamu, gde je često igrao simultanke. U to vreme je imao kratak meč protiv Jana Tinmana, tada najjačeg aktivnog šahiste van SSSR-a, u kome ga je ubedljivo porazio. Kasnije se preseio u Zapadnu Nemačku, da bi se 1978. trajno nastanio u Švajcarskoj.

Prvi meč protiv Karpova održavao se na Filipinima i po svemu je bio sasvim drugačiji od bilo čega do tada viđenog. Oba kampa su često ulagala žalbe, koje su umele da budu bizarne od zastava pored table, preko naočara koje je Korčnoj nosio, do stolica s rentgentskim zracima i nenaručenih jogurta od borovnice.

Sami mečevi nisu bili posebno kvalitetni, ali su bili uzbudljivi. Igralo se na šest pobeda, a remiji se nisu računali. Karpov je poveo sa 4:1, da bi Korčnoj dobio 21, a onda Karpov 27. partiju i tako poveo sa 5:2. Korčnoj se, medjutim, hrabro borio i u sledeće četiri partije je dobio tri i jednu remizirao, čime je izjednačio na 5:5 posle 31 partije.

Karpov je, međutim, dobio prvu sledeću partiju i slavio sa 6:5, uz 21 remi.

Drugi meč održan je 1981. u Meranu, ali je u medijima fokus uglavnom bio na politici. Korčnoj je iskoristio publicitet da skrene pažnju na svog sina, koji je bio proganjan u zemlji i koji je proveo dve i po godine u radnom logoru.

Karpov je u meču bio vrlo ubedljiv i pobedio je sa 6:2, uz 10 remija. Mediji su meč nazvali "masakr u Meranu".

Korčnoj je posle toga nastavio da se takmiči, ali nikada ponovo nije dobio priliku da se bori za titulu prvaka. Godine 2007. bio je 85. na rang listi FIDE, sa 75 godina, i tako postao najstariji igrač rangiran medju prvih 100.Krajem decembra 2012. Korčnoj je pretrpeo moždani udar. Godinu dana nakon toga trebalo je da igra na Otvorenom prvenstvu Ciriha, ali se povukao iz zdravstvenih razloga. FIDE ga je na rang-listi iz decembra 2014. označila ga je kao neaktivnog.

Godine 2009. postao je šampion Švajcarske, sa 78 godina.

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov vratio je 1990. godine Korčnoju državljanstvo, kao i 21 drugoj poznatoj ličnosti, medju kojima je bio i Aleksandar Solženjicin. Šahista je rekao da je to važan korak, ali da nije dovoljno da se vrati u SSSR.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track