DIZANJE TEGOVA: Nišlija najjači tinejdžer sveta!

Srbija ima sjajnu budućnost

DIZANJE TEGOVA: Nišlija najjači tinejdžer sveta!

Ostali sportovi -

Nikola Stanković (16) trijumfovao na Svetskom prvenstvu u Knjaževcu u svojoj kategoriji tako što je ukupno podigao 386 kilograma

Nikola Stanković, 16-godišnji dizač tegova iz Niša, najjači je tinejdžer sveta! On je na Svetskom prvenstvu u pauerliftingu u kategoriji T2 takmičara od 16 do 17 godina osvojio zlatnu medalju.Za to mu je bilo potrebno da podigne ukupno 386 kilograma tereta. U disciplini čučanj podigao je 146 kg, u benč presu 80, a u disciplini mrtvo dizanje 160 kg. Koliko je to bio težak zadatak, govori podatak da je na prvenstvu u Knjaževcu učestvovalo više od 500 takmičara iz 30 zemalja sveta.Mladi sportista prethodno je normu za Svetsko prvenstvo ispunio u Sarajevu, na šampionatu Balkana, gde mu takođe nije bilo premca. Nikola je krenuo stopama svog oca Ivana Stankovića, koji je 2015. bio najbolji pauerlifter u Srbiji i dvostruki je šampion Evrope.

Šampionski... Diploma i medalja
Šampionski... Diploma i medalja

Interesantno je da je ovo bilo prvo veliko takmičenje za Nikolu Stankovića i veliko iskustvo za nastavak karijere.- U početku nisam ni bio svestan šta sam uradio, posebno jer imam samo 16 godina. Rad, trud, odricanje i upornost doveli su me do cilja - rekao je Nikola, a otac Ivan, koji je svetski rekorder u disciplini čučanj, dodao je:- Nikolin uspeh nije rezultat smo mog rada, već i našeg zajedničkog trenera Čarlija. Bez njega ne bismo uspeli.

Nije sve u snaziKoncentracija je veoma važnaNikola kaže da je u ovom sportu na samom takmičenju veoma važna koncentracija.- Ponekad je čak važnija od same snage. Važno je da se pokušaj izvede tehnički ispravno. Kod nas je ovaj sport u ekspanziji i ima sve više takmičara - rekao je Nikola.

P. G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track