NOVI OLIMPIJSKI SPORT: Skejteri će u Tokiju 2020. osvajati medalje
Foto: Fonet

Širi se krug

NOVI OLIMPIJSKI SPORT: Skejteri će u Tokiju 2020. osvajati medalje

Ostali sportovi -

Skejtbording je izuzetno popularan u svetu, a letos je uvršćen i u olimpijsku porodicu

Na skejtbording se u Srbiji ne gleda kao na sport, već uglavnom kao na zabavu mladih koji izvode vratolomije.Predrasuda će možda biti manje kada se 2020. godine takmičari u ovom sportu pojave na Olimpijskim igrama. Biće to prvi put da će skejteri postati učesnici najveće smotre sportista na planeti, pošto je skejbording jedan od pet sportova koji je letos uvršćen u olimpijsku porodicu. Upravo je oko skejtbordinga bilo najviše polemike jer se ne održavaju klasična svetska prvenstva, a za četiri godine skejteri će biti u prilici da osvajaju olimpijske medalje.

Uskoro i na Olimpijskim igrama... Skejtborderi u akciji
Uskoro i na Olimpijskim igrama... Skejtborderi u akciji

U Srbiji je skejtbording veoma popularan među mlađom populacijom, i postoji nekoliko klubova koji organizuju takmičenja u specijalizovanim parkovima poput onog na Ušću u Beogradu. Međutim, još nije poznato na koji će se način obezbeđivati olimpijska norma i koliko će naši takmičari biti konkurentni mnogo razvijenijim zemljama kad je reč o tom sportu.Popularnost skejtbordinga u svetu je izuzetna, a sam podatak da najpoznatiji svetski snouborder Šon Vajt želi da se takmiči na Letnjim olimpijskim igrama u skejtbordingu dovoljno govori.

Nova stremljenjaBAH: ŽELIMO DA PRIVUČEMO MLADEPredsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta zadovoljan je što je skejtbording jedan od novih olimpijskih sportova.- Želimo da ovaj sport približimo mladima. S obzirom na sve opcije koje danas imaju, ne možemo više očekivati da oni sami dođu k nama. Mi moramo posegnuti za njima - rekao je predsednik MOK Tomas Bah.

P. G.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track