(VIDEO) DA HRVATE POTOPIMO I U BUDIMPEŠTI: Ovako su srpski  vaterpolisti slavili nad Hrvatskom na najvećim takmičenjima
Foto: VSS/UNIQA

SVETSKO PRVENSTVO U BUDIMPEŠTI

(VIDEO) DA HRVATE POTOPIMO I U BUDIMPEŠTI: Ovako su srpski vaterpolisti slavili nad Hrvatskom na najvećim takmičenjima

Ostali sportovi -

Vaterpolo reprezentacija Srbije igraće u polufinalu prvenstva sveta u Budimpešti sa Hrvatskom, a ova dva rivala se itekako dobro poznaju.

Mečevi između Srbije i Hrvatske uvek privlače posebnu pažnju javnosti, a Srbija je u njima do sada bila uspešnija.

Na planetarnom šampionatu u Kazanju Srbija je u finalu slavila upravo nad Hrvatima i postala prvak sveta. Hrvatska je vodila 2:0, a onda je usledila kanonada ekipe selektora Dejana Savića za trijumf 11:4.

Na Vidovdan 2015. godine 'delfini' su u finalu Svetske lige, u Bergamu, savladali Hrvatsku rezultatom 9:6 (1:1, 1:3, 3:1, 4:1), a pored pehara i čeka na 100.000 dolara naši vaterpolisti su overili vizu za Olimpijske igre u Riju. Najzaslužniji za trijumf našeg tima bili su trostruki strelac Duško Pijetlović, kao i Andrija Prlainović i Dušan Mandić, koji su postigli po dva pogotka. Po jedan su dali Ćuk i Jakšić.

U finalu najvećeg sportskog planetarnog takmičenja - OI u Riju, izabranici Dejana Savića u finalu su izašli na megdan hrvatskim 'barakudama' i potpopili ih za drugo olimijsko zlato u srpskoj vaterpolo istoriji.

Vaterpolisti Srbije i Hrvatske odigrali nerešeno u derbiju četvrtog kola Grupe B na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj. Srbija vodila tokom većeg dela meča, imala i napad za pobedu, na kraju obe ekipe osvojile po bod.

Jedan od zanimljivijih duela igran je i na olimpijskim igrama u Londonu, kada je Srbija slavila sa 15:12. Meč je obeležio i udarac Nikše Dobuda po licu Filipa Filipovića.

Na Evropskom prvenstvu u vaterpolu koje je 2003. godine održano u Sloveniji odigrana je finalna utakmica između Srbije i Hrvatske. Naša reprezentacija je slavila u izuzetno neizvesnom i uzbudljivom finalu u paklenoj atmosferi koju su u Kranju napravili hrvatski navijači. Više od 5.000 navijača došlo je u na finalnu utakmicu. Među njima su bile i udarne navijačke grupe u Hrvatskoj predvođene Torcidom Split i Bed Blu Bojsima. Na bazenu nije bilo mesta za sve, pa je mnogo njih ostalo na ulicama Kranja. Nezadovoljni ishodom utakmice, koju je Srbija i Crna Gora rešila u svoju korist sa 9:8 posle produžetaka, navijači iz Hrvatske, koji su bili na tribinama, počeli su da prave nerede.

kurir.rs / kurir sport

foto: VSS/UNIQA

UNIQA zvanično osiguranje vaterpolo tima Srbije na Svetskom prvenstvu u Budimpešti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track