VELIKA NAGRADA JAPANA: Hamilton pobedio i uvećao prednost u generalnom plasmanu, Fetel baš nema sreće
Foto: Reuters

F1

VELIKA NAGRADA JAPANA: Hamilton pobedio i uvećao prednost u generalnom plasmanu, Fetel baš nema sreće

Ostali sportovi -

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Japana i na 59 bodova uvećao prednost u generalnom plasmanu nad vozačem Ferarija Sebastijanom Fetelom, koji nije završio trku na stazi Suzuka.

Hamilton je ostvario 61. pobedu u karijeri, a osmu u sezoni, rezultatom sat, 27 minuta, 31,193 sekundi.

On bi već u sledećoj trci u SAD mogao da osvoji četvrtu šampionsku titulu, ako pobedi a Fetel se ne plasira medju prvih pet.

Drugo mesto zauzeo je vozač Red Bula Maks Verstapen, a treći je bio njegov klupski kolega Danijel Rikardo.

Vozač Mercedesa Valteri Botas zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Kimi Raikonen iz Ferarija, a šesto i sedmo mesto zauzeli su vozači Fors Indije Esteban Okon i Serhio Peres.

Bodove su još osvojili vozači Hasa Kevin Magnusen i Roman Grožan, kao i Felipe Masa iz Vilijamsa.

Hamilton je dobro startovao, sačuvao je prvo mesto ispred Fetela, a u duelu dva Red Bula uspešniji je bio Verstapen i pretekao Rikarda na trećem mestu. Rikarda je pretekao i Okon, a posle toga počeli su problemi za Ferari.

Prvo je Raikonen izleteo sa staze i pao na 14. mesto, a zatim je Fetelov bolid ostao bez snage i pao je na šesto mesto.

Bezbednosno vozilo izašlo je na stazu posle izletnja vozača ekipe Toro Roso Karlosa Sainca, a kada je trka nastavljena Peres je odmah obišao Fetela. Četvorostrukog svetskog prvaka zatim je obišao i Masa, a ubrzo su Fetela u petom krugu pozvali iz boksa da se parkira u garažu, najverovatnije zbog problema sa svećicom.

Hamilton je u sedmom krugu stekao 1,3 sekunde prednsti nad Verstapenom, a dobro je vozio i Rikonen koji je iz kruga u krug popravljao plasman, a do sedmog kruga se popeo na osmo mesto. Ubrzo je sa staze izleteo Markus Erikson iz Zaubera, zbog čega je na snagu stupilo virtuelno vozilo bezbednosti. Kada je trka nastavljena Rikardo je pretekao Okona i našao se iza Hamiltona i Verstapena, a Okona je ubrzo pretekao i Botas.

Raikonen je u 14. krugu obišao Masu, a Hamilton je na čelu uvečao prednost na nešto više od četiri sekunde. Od vodećih prvo je u 22. krugu na zamenu guma otišao Verstapen, a krug kasnije to je učinio i Hamilton i na stazu se vratio kao treći, iza Rikarda i Botasa, a iza je vozio Verstapen. Posle toga Rikardo je otišao u boks i vratio se kao četvrti iza Raikonena, a Botas je preuzeo vodjstvo ispred klupskog kolege.

U 29. krugu Hamilton se požalio da ga Botas usporava, pošto se na manje od sekunde primakao Verstapen, pa ga je Botas propustio i trostruki svetski prvak se vratio na prvo mesto. U 31. krugu Hamilton je stekao više od tri sekunde prednosti, a zatim je u boks pozvan Botas, koji se na stazu vratio kao četvrti iza Rikarda.

Hamilton se zatim požalio na zadnje gume, ali je ipak čuvao prednost. U medjuvremenu Masa, Magnusen i Grožan su se borili za osmo mesto, dok se Alonso popeo na 11. mesto, iako je krenuo sa poslednje pozicije. U 42. krugu došlo je do kontakta izmedju Mase i Magnusena, pa su ispred Brazilca izbila obojica vozača Hasa.

U 47. krugu sa staze je izleteo Lens Strol iz Vilijamsa pa je uvedeno virtuelno vozilo bezbednosti. Kada je trka nastavljena Hamilton se još jednom požalio na gume, a njegove probleme iskoristio je Verstapen, koji se u pretposlednjem krugu primakao na pola sekunde zaostatka.

U tu borbu prvo se umešao Fernando Alonso, koji je mnogo zaostajao, a zatim je i Masa bio ispred Verstapena, nije se brzo sklonio i time omogućio Hamiltonu da "pobegne" Verstapenu na više od sekunde prednosti i ostvari važnu pobedu.

Poslednju trku za Reno Džolion Palmer završio je na 12. mestu. Naredna trka u šampionatu na programu je 22. oktobra za Veliku nagradu SAD.

Beta, foto: reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track