MARIJAN BENEŠ BIJE NAJTEŽU BORBU: Legendarni bokser se bori za život, zaboravili su ga svi osim nekoliko prijatelja!
Foto: Zorana Jevtić

Proslavljeni sportista u teškom zdravstvenom stanju

MARIJAN BENEŠ BIJE NAJTEŽU BORBU: Legendarni bokser se bori za život, zaboravili su ga svi osim nekoliko prijatelja!

Ostali sportovi -

Marijan Beneš, legendarni bokser i jedan od navećih sportista bivše Jugoslavije, u teškom je zdravstvenom stanju poslednjih meseci.

Beneš je nedavno primljen u Univerzitetski centar Republike Srpske u Banjaluci zbog visokog pritiska i opšte slabosti organizma.

Proslavljeni sportista godinama boluje od Alchajmerove bolesti. Ne može da priča, teško se kreće i često ne prepoznaje ljude kojima je okružen.

Iako dugo bolestan, do sada nije dobio nikakvu pomoć od strane Grada Banjaluke i Olimpijskog komiteta BiH. Stoga je akciju pomoći slavnom bokseru pokrenuo Tomo Lukić, doktor iz Tuzle, i sam nekadašnji bokser.

- Marijanu je zakrčeno 90 odsto krvnih sudova koji dovode kiseonik, krv i hranu u mozak. Napravio sam program novog načina ishrane i to će mu osigurati sve lekove koji se primenjuju u lečenju. Verujem da će tako pročistiti vene i arterije - kaže Lukić za Avaz.

Sličnu akciju u Beogradu je pokrenuo bivši bokser Partizana Dragan Dimić.

- Pozvali smo prijatelje da se odazovu pozivu za pomoć Benešu i od tada su se Dimiću i meni počeli javljati bokseri koji nisu znali za njegovo zdravstveno i finansijsko stanje. Javljaju se i aktivni bokseri, ali i oni koji su odavno u penziji – kazao je Lukić.

Lukić je dobio potvrdu da će Benešu pomoći velikani boksa Ljubiša Simić, Boro Novaković, Ace Rusevski, Mirko Puzović, Slobodan Kačar, Tadija Kačar, Damir Škaro i Nermin Šabanović.

Marijan Beneš je rođen 1951. godine. Tokom karijere je osvojio četiri titule prvaka Jugoslavije i nebrojen broj revijalnih titula.

Na Evropskom prvenstvu u Beogradu 1973. godine postao je šampion u lako-velter kategoriji. Te godine je proglašen za sportistu godine u Jugoslaviji.

Po završetku amaterske karijere prešao je u profesionalce i ponovo postao šampion Evrope. U svom gradu Banjaluci 1979. godine je nokautirao Žiberta Koena u četvrtoj rundi. Titulu je uspešno odbranio četiri puta.

Imao je ukupno 39 mečeva u profesionalnoj karijeri, a od 32 pobede 21 je ostvario nokautom. Izgubio je šest mečeva, a jedan je odigran nerešeno.

Povukao se iz boksa 1983. godine zbog teške povrede oka.

Kurir sport

Foto: Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Makabi skupo plaća uvredu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track