SVETSKA SENZACIJA: MOK najavio nova iznenađenja u vezi s učešćem dve Koreje na ZOI
Foto: AP

NOVITETI U SPORTU

SVETSKA SENZACIJA: MOK najavio nova iznenađenja u vezi s učešćem dve Koreje na ZOI

Ostali sportovi -

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) pozdravio je sporazum Severne i Južne Koreje o formiranju zajedničkog tima na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Pjongjangu i za vikend najavio pokretanje "mnogo uzbudljivijih inicijativa" za promociju korejskog jedinstva.

Portparol predsednika MOK Mark Adams rekao je za Asošiejted pres da će "vrlo brzo doći do uzbudljive promene", dan pred važan sastanak delegacija dve Koreje u sedištu MOK u švajcarskom gradu Lozani. On nije želeo da iznese više detalja, rekavši samo da će sutra biti donete odluke, prenosi Asošiejted pres.

Adams je pohvalio dogovor Seula i Pjongjanga koji je u sredu objavilo južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje.

Dogovor predvidja formiranje jedinstvenog tima ženske reprezentacije u hokeju na ledu, kao i zajednički marš sportista dve zemlje na otvaranju ZOI, pod "zastavom ujedinjenja" koja oslikava Korejsko poluostrvo.

Ako MOK potvrdi taj dogovor tokom vikenda, biće to prvi put da se dva nacionalna olimpijska komiteta takmiče s jednim timom.

"Mogu da kažem da će sutra takođe biti nekih mnogo uzbudljivijih inicijativa", rekao je Adams.

Do otopljavanja odnosa dve zemlje došlo je pošto je lider Severne Koreje Kim Džong Un najavio u novogodišnjem obraćanju 1. januara mogućnost učešća severnokorejskih sportista na ZOI u Južnoj Koreji. Seul je sledećeg dana odgovorio predlogom da 9. januara budu nastavljeni zvanični pregovori prekinuti pre dve godine.

Južna Koreja će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara od 9. do 15. februara.

kurir.rs / Beta foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT : BOAĆI I ČELSI - OVAKO STOJE STVARI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track