BRITANCI U TRANSU: Hamilton treći put uzastopno pobedio u Silverstonu
Foto: Reuters

Luis trijumfovao na svom terenu

BRITANCI U TRANSU: Hamilton treći put uzastopno pobedio u Silverstonu

Ostali sportovi -

Aktuelni svetski šampion Formule 1 vozač Mercedesa Britanac Luis Hamilton pobedio je u trci za Veliku nagradu Velike Britanije i smanjio zaostatak za klupskim kolegom Nikom Rozbergom na četiri boda u generalnom plasmanu.

Hamilton je do četvrte pobede u šampionatu, a 47. u karijeri došao za sat, 34 minuta, 55 sekundi, 831.

To je treća uzastopna pobeda Hamiltona na Silverstonu, a četvrta u poslednjih pet trka u sezoni.

Drugo mesto zauzeo je Niko Rozberg iz Mercedesa sa 6,911 sekundi zaostatka, ali je pod istragom zbog instrukcija iz boksa koje je dobio u završnici trke, a treći kroz cilj prošao je vozač Red Bula Maks Verštapen sa zaostatkom od 8,250 sekundi.

Četvrto mesto zauzeo je Danijel Rikardo iz Red Bula, peti je bio Kimi Raikonen iz Ferarija, a šesto i sedmo mesto zauzeli su vozači Fors Indije Serhio Peres i Niko Hulkenberg. Bodove su još osvojili Karlos Sainc iz ekipe Toro Roso, vozač Ferarija Sebastijan Fetel, koji je pod istragom, i Danil Kvjat iz tima Toro Roso.

Trka je zbog jake kiše na Silverstonu počela iza bezbednosnog vozila a vozači su išli jedni za drugim, poretkom iz kvalifikacija. Prvi je bio Hamilton, a sledili su ga Rozberg, Verštapen, Rikardo, Raikonen i Botas. Na kraju petog kruga "sejfti kar" je izašao sa staze, prva četvorica vozača su ostala na stazi, a brojni vozači su otišli u boks na zamenu guma za promenljive vremenske uslove pa se u boksu stvorila gužva.

Hamilton je brzo stekao tri sekunde prednosti nad Rozbergom, koga je "napadao" Verštapen. U sedmom krugu prilikom izlaska iz boksa Rikardo umalo da se sudari sa Batonom, pa je stupilo na snagu pravilo virutelnog "sejfti kara". To je iskoristio Hamilton i otišao u boks, a za njim je otišao i Rozberg.

Trka je puštena u osmom krugu, a Peres se popeo na četvrto mesto, ispred Rikarda i Raikonena. Hamilton je stekao 4,7 sekundi, a Fetel je pao na 12. mesto. U tim trenucima dobro je vozio i Verštapen i smanjio zaostatak za Rozbergom na 1,8 sekundi.

U 16. krugu Verštapen je odličnom vožnjom obišao Rozberga, a dva kruga kasnije oba vozača Mercedesa otišla su u boks. Verštapen je krug kasnije otišao na zamenu guma i na stazu se vratio iza Hamiltona a ispred Rozberga. Brojni vozači su se okretali i izletali zbog klizave staze, medju kojima i Alonso, koji je posle toga pao na 15. mesto.

Hamilton je uvećavao prednost, iako je u jednom trenutku i on izleteo sa staze, a 20 krugova pre kraja imao je 7,4 sekunde prednosti nad Verštapenom, koga je pratio Rozberg sa manje od sekunde zaostatka. U 38. krugu Rozberg je uspeo da obidje Verštapena, koji se požalio na problem sa bolidom.

Rozberg je u 41. krugu imao najbrže vreme, ali se posle nekoliko krugova požalio na problem sa menjačem, posle čega su mu iz boksa savetovali da ne vozi u sedmoj brzini. Posle toga Rozberg bio pod istragom sudija zbog instrukcija koje je dobio od svog tima.

Osim toga zanimljiva je bila i borba Peresa i Raikonena za peto mesto, a Finac je uspeo da pretekne protivnika i našao se iza Rikarda.

Do kraja trke nije bilo promena, pa je Hamilton ostvario 47. pobedu u karijeri. On se po izlasku sa bolida pozdravio sa članovima svoje ekipe, a čak je i zaplesao sa jednim od televizijskih kamermana.

U generalnom plasmanu Rozberg ima 171 bod, a Hamilton 167.

Naredna trka u šampionatu na programu je 24. jula za Veliku nagradu Mađarske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track