DEVOJČICA S POLA SRCA: Ana ima 11 godina, odličan je sportista i ima samo levu stranu srca
Foto: Privatna Arhiva

Jača od svega

DEVOJČICA S POLA SRCA: Ana ima 11 godina, odličan je sportista i ima samo levu stranu srca

Ostali sportovi -
Trener je osmislio program prema kojem radim samo vežbe oblikovanja i tzv. forme. Nakon nekoliko vežbi malo se odmorim, a inače mi je tekvondo jako zabavan - rekla je Ana

Ona trenira tekvondo, vozi bicikl, pliva, slika i odlična je učenica petog razreda Osnovne škole "Vladimir Nazor" u Čepinu kod Osijeka.

Naizgled se ne razlikuje od ostalih vršnjaka, ali 11-godišnja Ana Jerković jedna je od retkih osoba u kojima kuca samo polovina srca. Ana je, naime, rođena samo s levom stranom srca...- Naša Ana zapravo nema nikakvu dijagnozu, nego u lekarskim nalazima stoje na desetine različitih pojmova. Laički rečeno, u levom delu srca, koji jedino ima, bilo je nedostataka koji su otklonjeni dvema operacijama u austrijskom Lincu. Tamo su joj napravljene pretkomore i komore na toj strani srca, a problem je što aorta nije na svome mestu. Osiječki lekari su nam rekli da ovakav slučaj nisu imali u svojoj praksi", rekla je majka Mirela i priznala da je zajedno sa suprugom Vladimirom Anu do treće godine držala pod staklenim zvonom.Roditelji su Anu potom upisali u vrtić, kasnije je krenula u školu, a pored obaveznog školovanja, počela je da trenira tekvondo u klubu "Osijek".- Trener je osmislio program prema kojem radim samo vežbe oblikovanja i tzv. forme. Nakon nekoliko vežbi malo se odmorim, a inače mi je tekvondo jako zabavan - rekla je Ana, čija je želja da trenira tekvondo i nadalje, ali i da jednog dana postane i učiteljica.- O transplantaciji ne razmišljamo, to više što Ana ima tzv. status inverzus organa, odnosno oni nisu na svom mestu, nego na suprotnim stranama u telu. Ali sve funkcioniše i svakog dana zahvaljujemo Bogu što je naša Ana toliko savesna, zrela, a opet toliko različita od druge dece. Toliko posebna, predivna - zaključuje mama Mirela.

(Glas Slavonije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track