DRUGI PUT U KARIJERI: Luis Hamilton šampion Formule jedan
Foto: Reuters

Kraj sezone

DRUGI PUT U KARIJERI: Luis Hamilton šampion Formule jedan

Ostali sportovi -
Britanac je ostvario 11. pobedu u sezoni, ukupno 33. u karijeri, i pretekao Španca Ferananda Alonsa na petom mestu po broju pobeda. Prvu šampionsku titulu 29-godišnji Hamilton osvojio je 2008. godine

Vozač Mercedesa Luis Hamilton osvojio je danas, drugi put u karijeri, titulu svetskog šampiona Formule jedan, pošto je pobedio u poslednjoj trci u sezoni, za Veliku nagradu Abu Dabija.

Britanac je ostvario 11. pobedu u sezoni, ukupno 33. u karijeri, i pretekao Španca Ferananda Alonsa na petom mestu po broju pobeda. Prvu šampionsku titulu 29-godišnji Hamilton osvojio je 2008. godine. On se za titulu borio s klupskim kolegom Nikom Rozbergom, koji je sredinom trke napravio grešku, posle koje je imao problema s motorom i kočnicama, pa je trku završio na 13. mestu.

Hamilton je u poslednju trku u sezoni ušao sa 17 bodova prednosti, a u Abu Dabiju, prvi put u istoriji Formule jedan, vozači su dobili duple bodove. Rozberg je u prethodnih 18 trka pobedio pet puta, uz 10 drugih mesta. Hamilton je trku završio za sat, 39 minuta, dve sekunde i 619 stotinki. Drugo mesto zauzeo je vozač Vilijamsa Felipe Masa, a treći kroz cilj prošao je njegov klupski kolega Valteri Botas.

Četvrto mesto zauzeo je vozač Red Bula Danijel Rikardo, peti je bio Dženson Baton iz Meklarena, a šesto i sedmo mesto zauzeli su vozači Fors Indije Niko Hilkenberg i Serhio Peres. Bodove su još osvojili Sebastijan Fetel iz Red Bula i vozači Ferarija Fernando Alonso i Kimi Raikonen. Hamilton je postao tek četvrti britanski vozač koji je osvojio više od jedne šampionske titule, pored Džekija Stjuarta, Džima Klarka i Grejema Hila.

Hamilton je odlično startovao i obišao Rozberga, koji je krenuo sa pol pozicije. Dobro je startovao i Baton, koji se za dve pozicije popeo na četvrto mesto. Hamilton je dobro vozio i u sedmom krugu imao je prednost od 1,7 sekundi u odnosu na klupskog kolegu. Britanac je u 10. krugu otišao u boks i na stazu se vratio kao treći, iza Rozberga i Mase. U narednom krugu Nemac je otišao u boks, a Masa u 14. krugu, pa se Hamilton vratio na prvo mesto i 38 krugova pre kraja imao je 2,6 sekundi prednosti. Rozberg je napravio veliku grešku u 23. krugu, kada je pokušavajući da smanji zaostatak, ušao široko u krivinu i na kratko izašao sa staze. On se vratio na drugo mesto, ali sa zaostatkom od 3,9 sekundi, nakon čega je imao problema s motorom i kočnicama. Njega je napadao Masa sa trećeg mesta i obišao ga je u 26. krugu. Za to vreme dvojica bivših šampiona, Alonso i Baton, borili su se za 10. mesto, a uspešniji je bio Španac, koji će na kraju sezone otići iz Ferarija. Hamilton je u 31. krugu otišao u boks, a za njim i Rozberg, pa se Britanac vratio iza Mase sa 15,1 sekunde zaostatka, a nemački vozač se vratio kao sedmi. Brazilac je u boks otišao u 43. krugu, a na stazu se vratio iza Hamiltona sa 11 sekundi zaostatka.

U tim trenucima dobro su vozili Rikardo, Botas i Fetel, koji su se držali uz vodeći dvojac, a najbrži je bio Masa, koji je smanjivao zaostatak za Hamiltonom. Rozberg se i dalje mučio, u 51. krugu je znatno usporio, pa su ga redom obilazili protivnici. Iz Mercedesa su ga savetovali da ode u boks, ali on nije želeo da odustane, pa je trku završio na 13. mestu. Hamilton je rutinski trku priveo kraju i osvojio drugu titulu svetskog prvaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track