(FOTO) OPROŠTAJ OD ATLETSKE LEGENDE: Održana komemoracija Franji Mihaliću
Foto: TANJUG - Miloš Jelesijević

Poslednji pozdrav

(FOTO) OPROŠTAJ OD ATLETSKE LEGENDE: Održana komemoracija Franji Mihaliću

Ostali sportovi -
Mihalić je preminuo u subotu, u 95. godini na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu
1 / 3 Foto: TANJUG - Miloš Jelesijević

Komemoracija povodom smrti proslavljenog maratonca Franje Mihalića održana je u Skupštni grada uz prisustvo članova njegove porodice i mnogobrojnih poštovaoca jugoslovenske atletske legende.Mihalić je preminuo u subotu, u 95. godini na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.U ime Atletskog kluba Partizan, čiji je Mihalić bio član tokom čitave karijere, oprostio se novinar i publicista Vladeta Nedeljković.

"Kada je Mihalić u Melburnu 1956. godine osvojio srebrnu olimpijsku medalju, u "Sportu" i "Borbi" je tada napisano da je medalju osvojio uzoran sportista, veliki radnik i iskren prijatelj. To su osobine koje su ga do kraja života krasile", rekao je Nedeljković.On je podsetio da je Mihalić tokom karijere, osim srebra na Igrama u maratonu, pet puta optrčao zemljinu kuglu, prešavši oko 165.000 kilometara, kao i da je 26 puta obarao rekorde, pobeđivao u Moskvi, Bostonu, Sao Paulu, Briselu i da je ukupno osvojio "pun sanduk medalja" - 650."Nije prestajao da trči ni kada su mu ugradili veštačko koleno. Atletika je bila njegov život do kraja", rekao je Nedeljković.Generalni sekretar Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković naglasio je da mu je Mihalić bio uzor tokom atletske karijere.

"Miha mi je bio treći trener. Ostavio je dubok trag, ne samo u mojoj karijeri. Čitave generacije sportista izveo je na pravi put, ne samo kao trener, već i savetima i uzornim načinom života, pošto nije ni pio, ni pušio ", rekao je Branković i poručio da je "otišla poslednja ziva olimpijska medalja koju smo imali u atletici".Od Mihalića su se oprostili i nekadašnji jugoslovenski stonoteniski as Dragutin Šurbek u funkciji predsednika Sportskog saveza Zagreba, predstavnici njegovog rodnog grada Kutine i "Veterani Srbije" .

Komemoraciji su prisustvovali i predstavnici Grada Beograda, državni sekretar za sporta Predrag Peruničić, predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar i mnogobrojni sadašnji i bivši sportski i atletski asovi i sportski radnici.Sahrana Franje Mihalića biće obavljena danas u 14,30 sati na Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track