Jovana Risović pred EP: Srbija može da iznenadi
Foto: RSS

Rukomet

Jovana Risović pred EP: Srbija može da iznenadi

Ostali sportovi -

Debitovala je 2012. godine za nacionalni tim na Evropskom prvenstvu kao najbolja juniorka planete u generaciji 1992/93. Od tada pa do danas, puno toga je sa reprezentacijom prošla Jovana Risović (23), golman rukometašica danskog Randersa.

Posle osvajanja srebra na SP 2013, usledio je neuspeh na EP 2014 u Hrvatskoj, zatim izostanak sa Olimpijskih Igara u Riju na osnovu plasman na SP 2015 u Danskoj. Motiva, međutim, nikada nije nedostajalo kod nekadašnjeg čuvara mreže kragujevačkog Radničkog i Maks Sporta.

Srpske reprezentativke se u Vrnjačkoj Banji spremaju pred put na EP 2016 u Švedsku. Do petka će izabranice selektorke Dragice Đurić trenirati u Srbiji, a na put ka Stokholmu kreću dan kasnije. Prvi meč je na programu u nedelju u 15.15 časova sa selekcijom Slovenije. Zato se ovih dana škripanje patika u dvorani "Vlade Divac" u Banji čuje u netipično vreme za trening - 15 časova.- Cilj nam je da se priviknemo na vreme odigravanja prvog meča sa Slovenkama. Uglavnom igramo od 18,19 časova u svojim ligama, tako da je ovo specifično vreme, na koje je potrebna adaptacija. Pre treninga koji su u 15 časova, imamo terapije da saniramo povrede, a hvala Bogu, svi smo u tome uspeli. U Beogradu smo radili dva puta dnevno, a posle osvojenog turnira u Češkoj, u Banji smo krenuli sa po jednim treningom dnevno. Došle smo umorne iz klubova, važno je očuvati svežinu.

Kao sada već iskusnoj reprezentativki, kakav je osećaj pred još jedno veliko takmičenje?

- Iskreno, jako pozitivan. Dosta devojaka je promenilo klubove prošlog leta, ali nam je ovo Evropsko prvenstvo bilo u podsvesti. Dobro smo raspoložene, možemo da iznenadimo, kvalitet imamo, samo nas ovo iščekivanje ubija. Jedva čekamo da počne turnir.

Šta smatrate pod iznenađenjem kada je u pitanju rezultat u Švedskoj?

- Nezahvalno je pričati o konačnom rezultatu, ali primarni cilj je da prođemo grupu, to jest, da pobedimo Sloveniju u tom uvodnom meču koji je uvek najteži na svakom Prvenstvu. Nadam se da ćemo igrati dobro i uspeti da upišemo još jednu pobedu u grupi, jer znamo da se bodovi prenose. Pobeda u tom prvom meču zbacila bi pritisak, igrale bismo rasterećeno i onako kako znamo. U takvim okolnostima, mogli bi da iznenadimo, to jest, uzmemo još koji bod.

Meč sa Slovenkama je označen kao direktan obračun za plasman u drugi krug s obzirom da su domaćin Švedska i Španija, na papiru, favoriti u grupi...

- Biće jako teško, taj meč odlučuje o dosta toga, i pritisak će postojati. Verujem da možemo to da prevaziđemo, jer ova generacija poseduje iskustvo, mnoge od nas su vodeće u svojim klubovima, tako da postoji ozbiljna osnova da verujemo u trijumf.

Mečevi grupe A igraće se u Stokholmu u dvorani kapaciteta 8.094 mesta.

Srbija -Slovenija 4.12 (15.15 časova)Srbija - Španija 6.12 (18.30)Srbija - Švedska 8.12 (20.45)

Naše najbolje rukometašice biće na okupu od 21. novembra.

Sastav ostalih grupa:

GRUPA B (Kristijanštad): Holandija, Francuska, Nemačka, Poljska

GRUPA C (Malme): Crna Gora, Mađarska, Danska, Češka

GRUPA D (Helsinborg): Norveška, Rumunija, Rusija, Hrvatska

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track