KRALJICA SPORTOVA U NOVOM RUHU: Otvoren atletski stadion u Novom Pazaru
Foto: Vlada Srbije

Državni vrh na otvaranju

KRALJICA SPORTOVA U NOVOM RUHU: Otvoren atletski stadion u Novom Pazaru

Ostali sportovi -

U Novom Pazaru svečano je otvoren novoizgrađeni atletski stadion, ukupne vrednosti od 136,6 miliona dinara.

Izgradnja stadiona počela je pre tri godine, a veći deo investicije, 60 odsto, odnosno 80 miliona dinara, obezbedilo je Ministarstvo omladine i sporta, a 40 odsto grad Novi Pazar, dok je izradu projekta platio Atletski savez Srbije.

Stadion ima osam staza za trčanje.

Ostalo je da se izvede još treća, i poslednja faza, koja predviđa prostor za zagrevanje, koji bi bio pokriven, kako bi pružio mogućnost za treniranje i po lošim vremenskim prilikama.

Evropski šampion u bacanju kugle Asmir Kolašinac rekao je da je danas jako srećan i ponosan što prisustvuje nečemu što je pre samo par godina izgledalo kao nemoguća misija, san koji se možda nkada neće ostavriti.

"Svojim rezltatima odavno smo u Evropi. Sa čime smo kasnili - bila je infrastruktura. U proteklih pet godina, zahvaljujući vladi premijera Aleksandra Vučića, u koordinaciji sa atletskim savezom, koji je radio te projekte, izgrađeno je 10 atletskih stadiona i jedna dvorana, među kojima i ovaj dragulj sa 'Hadžeta'", podvukao je on.

"Mi atletičari dugujemo posebnu zahvalnost premijeru jer je on pomogao razvoju atletike više za tih pet godina nego 80 koliko atletika i Savez postojen u Srbiji", naglasio je Kolašinac.

Zahvalio se, u vezi stadiona na Hadžetu i Rasimu Ljajiću i gradu Novom Pazaru koji su omogućili da sportisti ubuduće treniraju u idealnim uslovima.

"Obećavam da ćemo ovde kovati mnoge medalje koje ćemo osvajati na takmičenjima. Ovaj stadion je napravljen zbog nas, za nas i svu omladinu Sandžaka, a koliki je njegov značaj potrebno je da prođe neko vreme. Njegov značaj je kao i svaka škola i fakultet, pa čak i autoput koji je planiran da prođe ovuda", rekao je on.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekaoje je da je radostan što može da prisustvuje otvaranju najmodernijeg stadiona, kako na ovom prostorima, tako i u Evropi.

"Pokazali smo da ne postoje granice, da je Novi Pazar pođenako bitan kao svaki drugi grad u Srbiji, da nema privilegovanih, da će ovaj grad biti centar sporta regiona", naglasio je Udovičić.

On je podsetio da je svojevremeno, kada je pre par godina dolazio da vidi gde će se podići stadion, objašnjavali da je to nemoguće na brdu.

"Pokazali smo da nijedno brdo ne može da bude prepreka, ako je to u interesu sporta i naše dece", kazao je Udovičić.

On se zahvalio Vladi, premijeru i ministru Rasimu Ljajiću bez čijeg entuzijazma, kaže, stadion ne bi bio izgrađen.

"Ova vlada i rezultati pokazuju koliko smo bolji nego prethodni, sportisti imaju imaju nikada bolje uslove, a verujem da će atletičari sa uživanjem trenirati ovde, kao i svi sportisti koji će doći iz celog regiona", rekao je ministar sporta.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić je kazao da su realizacijom projekta stadiona "oni koji ćute i rade pobedili one koji sede i zvocaju".

"Ovo je pobeda svih onih koji imaju viziju nad onima koji imaju samo lošu nameru, pobeda onih koji rade za opšte dobro nad onima koji rade za vlastiti džep", rekao je Ljajić.

"Ovo je trijumf svih onih koji od Pazara žele da naprave velegrad nad onima koji bi da ovaj grad postane kasaba i provincija", poručio je Ljajić.

Malo je onih, kako je kazao, koji su verovali u ovaj poduhvat, a među njima su bili pre svega premijer Vučić i ministar Udovičić, istakao je on dodajući da su projekat opstruirali svi oni koji nisu prijatelji Pazara, sporta i atletike.

"Najpre su govorili da ga radimo samo zbog predizborne kampanje, a potom, kada su videli da se projekat realizuje, kritikovali da se kasni, zatim su kritikovali što se na Hadžetu pravi takav objekat. Pravili smo ga tu, zato što nismo imali drugu lokaciju. Pazar nema ni 20 ari za bilo šta. Zato smo morali da ravnimo brdo da bi napravili ova dva hektara, koliko je bilo potrebno za najbolji atletski stadion u Srbiji", objasnio je on.

Pazar, prema njegovim rečima ima 40 odsto mladih, a želja je da se oni sklone sa ulice i bave sportom.

"Ovde će se stvarati novi talenti, obarati stari rekordi, postizati norme za Olimpijske igre. Pazar će od ovoga zarađivati jer će se održavati pripreme", naglasio je Ljajić obećavši da će čitav kompleks biti završen u potpunosti za godinu dana.

Gradonačelnik Biševac poželeo je gostima dobrodošlicu u gradu sporta, ističući da je stadio realizovan uz puno rada i truda, pre svega pomoći Vlade Srbije.

"Naši atletičari su to zaslužili svojim trudom i radom. Oni su najbolji ambasadori našeg grada i zemlje, i zato imamo obavezu da dalje ulažemo uz pomoć vlade u razvoj sporta i sportske infrastrukture, pre svega završetak ovog kompleksa", naglasio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track