MINISTAR OPOMINJE Udovičić: Zabrinjava što đaci izbegavaju časove fizičkog vaspitanja
Foto: Nebojša Mandić

Sport u škole

MINISTAR OPOMINJE Udovičić: Zabrinjava što đaci izbegavaju časove fizičkog vaspitanja

Ostali sportovi -

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić ocenio je kao zabrinjavajuć podatak da đaci u Srbiji izbegavaju časove fizičkog vaspitanja.

Udovičić je na konferenciji za novinare u Leskovcu rekao da su u toku istraživanja o tome koliko su deca okrenuta času fizičke kulture, ali da je već sada jasno da rezultati neće biti dobri.

"Deca su počela da izbegavaju čas fizičke kulture. Ranije najomiljeniji čas postao je čas za izbegavanje, što veoma zabrinjava", kazao je ministar uz ocenu da se ti časovi ne sprovode po jasno propisanom programu i u vremenskom okviru.

Udovičić je naglasio da je ministarstvo na čijem je čelu već preduzelo prve korake u motivisanju dece da se bave sportom time što je pored dva redovna časa, uvelo i treći čas fizičkog vaspitanja kao izborni, ali i kroz projekat "Sport u školama", u kome je za oko 6.300 učenika obezbedjeno besplatno bavljenje sportom u školama u 78 gradova u Srbiji.

"Tu je i projekat 'Smanjenje vršnjačkog nasilja i netolerancije', koji sprovodimo u saradnji sa ministarstvima zdravlja i finansija. Želimo da se bavljenjem sportom i razvijanjem sportskog duha smanji vršnjačko nasilje u školama, da se košarka i fudbal ne igraju preko tableta već na terenima", kazao je ministar dodajući da je u te svrhe izdvojeno 800.000 od ukupno milion dolara.

Udovičić je ocenio da je povećanje broja časova fizičke kulture "kompleksno pitanje, budući da se ne sme umanjivati važnost drugih predmeta", ali je i dodao da Srbiji nedostaju školovani kadrovi, pre svega kao treneri.

"Mi smo zakonom o sportu jasno propisali ko može da radi sa našom decom. Ne smemo da dozvolimo da to rade priučeni treneri. Želimo da se našom decom bavi trener koji iza sebe ima 320 sati nastave, jer pričamo o budućnosti i zdravlju naše dece, o našim najmilijima", rekao je Udovičić.

On je istakao da tri republička sportska inspektora nisu u stanju da kontrolišu kako 12.000 klubova u Srbiji troše novac dobijen od države i lokalnih samouprava i najavio da će od februara 2017. godine stupiti na snagu zakon po kome će lokalne samouprave moći da uposle makar po jednog inspektora.

Udovičić je u pratnji gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića prisustvovao poligonskim vežbama učenika Osnovne škole "Josif Kostić" koje se izvode u okviru projekta "Sport u školama".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track