NAJVEĆI USPEH NAŠE ODBOJKE: Pre 14 godina osvojeno je olimpijsko zlato

Sećanja

NAJVEĆI USPEH NAŠE ODBOJKE: Pre 14 godina osvojeno je olimpijsko zlato

Ostali sportovi -
Prvog dana oktobra 2000. godine, muška reprezentacija Jugoslavije osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Sidneju

Na današnji dan pre 14 godina odbojkaška reprezentacija Jugoslavije ostvarila je najveći uspeh u istoriji, osvajanjem zlata na Olimpijskim igrama u Sidneju.

Prvog dana oktobra 2000. godine, muška reprezentacija Jugoslavije osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Sidneju.

Selekcija Jugoslavije tada je u finalu savladala Rusiju sa 3:0, po setovima 25:22, 25:22 i 25:20, posle jednog sata i deset minuta igre.

Meč je odigran pred 10.000 gledalaca, a sudili su Huan Anhel Pereira iz Argentine i Bela Hobor iz Mađarske.

Na putu do najvećeg uspeha odbojke na ovim prostorima nacionalni tim Jugoslavije je zabeležio prvo poraze od Rusije i Italije, a potom je redom slavio protiv Sjedinjenih Država, Argentine, Koreje, Holandije, Italije i Rusije.

Na finalnoj utakmici bez sumnje je viđen jedan od najspektakularnijih poena u istoriji odbojke, a izveo ga je Vladimir Grbić. Zanimljivo, baš danas, stariji od braće Grbić na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja brani diplomski rad na temu "Plan i program rada škole odbojke na pesku". Za selekciju Jugoslavije tog 1. oktobra igrali su Vladimir Batez, Slobodan Kovač, Slobodan Boškan, Đula Mešter, Vasa Mijić, Nikola Grbić, Vladimir Grbić, Andija Gerić, Goran Vujević, Ivan Miljković, Veljko Petković i Igor Vušurević. Ekipu su do najvećeg uspeha sportista iz Srbije ili Crne Gore na Olimpijskim igrama u poslednjih deset godina vodili Zoran Gajić i dr Bogdan Sretenović.

http://www.youtube.com/watch?v=90c5D3hLx4I

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track