ODRŽAN 46. ŠABAČKI MARATON: Pobedili Srpkinja i Hrvat
Foto: Kurir Sport

Tradicionalna manifestacija

ODRŽAN 46. ŠABAČKI MARATON: Pobedili Srpkinja i Hrvat

Ostali sportovi -
Učestvovalo je 18 plivača maratonaca iz devet zemalja, među njima pet devojaka
1 / 2 Foto: Kurir Sport

Minulog vikenda održan je 46. Međunarodni Šabački plivački maraton u dužini od 19 kilometara. Plivalo se na deonici od sremskog sela Jarak do gradske plaže kod Stare tvrđave u Šapcu.

U muškoj konkurenciji, u konkurenciji 13 plivača, je pobedio Milan Duje iz Splita, a u ženskoj od pet takmičarki najbolja je bila Jelena Ječanski iz Bečeja.

Pobednici u ženskoj konkurenciji, Foto: Kurir sport
Pobednici u ženskoj konkurenciji, Foto: Kurir sport

Dan pre glavne trke, u subotu 1. avgusta organizovane su i druge tradicionalne manifestacije kao ,"Bubijada" ili takmičenje za najbolji riblji kotlić.

U nedelju je bila organizovana još jedna trka u dužini od 1.200 metara, od starog železničkog mosta pa do gradske plaže na obali reke Save u Šapcu. Takođe su bile organizovane i trke kajaka na 500 metara, bič volej kup, streličarski kup i prvenstvo Srbije u rvanju na pesku, kao i demonstracija konjičkog jahanja. Organizator ove tradicionalne manifestacije je Turistička organizacija Šapca, a pod pokroviteljstvom dva grada Šapca i Sremske Mitrovice.

Pobednici u muškoj konkurenciji, Foto: Kurir sport
Pobednici u muškoj konkurenciji, Foto: Kurir sport

Maraton se još zove "Trka mira" u čast i spomen na Šapčana koje je krajem septembra meseca 1941. godine nemački okupator na usiljenom maršu od Šapca do sela Jarka pobio. Meštani sela Jarak su nesebično pomagali Šapčanima kojih je bilo oko 4.000 dok su bili u logoru u njihovom selu doturajući im hranu i vodu kroz bodljikavu žicu.

"Građani Šapca žive za ovaj Maraton i šteluju svoje godišnje odmore prema datumu održavanja, koji je uvek prve nedelje avgusta meseca evo već 46 godina. Na maratonu su učestvovala i naša dva mlada maratonca Tamaš Farkaš i Bence Balzam iz Bečeja kao i pobednica u ženskoj konkurenciji Jelena Ječanski takođe iz Bečeja. Oba naša ova dva mlada srpska maratonca su se srčano borili u jakoj svetskoj konkurenciji i osvojili četvrto i sedmo mesto", rekao je Vojislav Mijić, direktor Šabačkog maratona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track