PONOS NACIJE: Jovan ima 8 godina i zlatni pehar sa šahovskog prvenstva Evrope!
Foto: Youthchess.org

Mladi Nišlija pokazao kako se vuku figure

PONOS NACIJE: Jovan ima 8 godina i zlatni pehar sa šahovskog prvenstva Evrope!

Ostali sportovi -
Nakon samo dve godine pohađanja šahovske sekcije Jovan Stevanović osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu

Na 15. Evropskom prvenstvu mladih u ubrzanom šahu u Novom Sadu mladi Jovan Stevanović ostvario je 7 pobeda i 2 poraza što mu je bilo dovoljno da osvoji titulu evropskog prvaka u svojoj starosnoj kategoriji.

Nakon samo dve godine pohađanja šahovske sekcije Jovan Stevanović osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu.

Državni prvak i treći na Balkanijadi u kategoriji do 8 godina imao je 9 mečeva na šampionatu Evrope.

Protiv jačih igrača se borio prvog dana i imao svih 5 pobeda, pa smo mislili da smo odahnuli. Međutim, drugog dana je imao dve pobede i dva poraza.

Trijumf u devetoj rundi mu je doneo zlatnu medalju, ali je ipak bilo dovoljno da bude prvi - kaže Jovanova majka Verica Stevanović.

U grupi do 8 godina borila su se 24 deteta iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Belorusije, Rusije, Švedske i Estonije.

"Prezadovoljan je uspehom, obradovao se iskreno, kao svako dete. Došao je i rekao: “Mama, prvi sam!” A prvo jutro nakon titule, čim se probudio, uzeo je da igra šah. On to stvarno voli i uživa u tome", priča majka mladog šampiona.

Prema rečima Verice Stevanović, Jovan se pripremao sa svojim trenerom Draganom Živićem.

Sledeće takmičenje koje čeka Jovana je Svetsko prvenstvo, ali da bi otišao oktobra u Grčku potrebno mu je 2.000 evra koje njegova porodica i trener ne mogu sami da obezbede.

"Vodićemo ga gde treba i podržavaćemo ga, koliko smo u mogućnosti. Ako neko bude hteo da pomogne, tu smo. Prikupili smo do sada 30.000 dinara, a od gradonačelnika imamo usmeno obećanje da će biti pomoći", priča Verica Stevanović.

Svi koji žele da pomognu, mogu to učiniti preko Jovanovog kluba Komren čije se prostorije nalaze u Sjeničkoj 14, a za sve informacije mogu pozvati broj kluba 018/582-664.

(Južne vesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track