PRVA MEDALJA ZA SRBIJU: Viktor Nemeš osvojio srebro na EI
Foto: Oks.org.rs

Veliki uspeh rvača

PRVA MEDALJA ZA SRBIJU: Viktor Nemeš osvojio srebro na EI

Ostali sportovi -
Nemeš je u finalu poražen od domaćeg takmičara Elvina Mursalijeva

BAKU - Srpski rvač Viktor Nemeš osvojio je srebrnu medalju na Evropskim igrama u Bakuu u kategoriji do 75 kg grčko-rimskim stilom.Nemeš je u finalu poražen od domaćeg takmičara Elvina Mursalijeva. Ovo je prva medalja za Srbiju na EI u Bakuu. Nemeš se sutra uveče vraća u Srbiju, a u 20,00 časova na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu biće mu priređen svečani doček.

Dobrev i Nemeš, Foto: Oks.org.rs
Dobrev i Nemeš, Foto: Oks.org.rs

Pet godina stariji osvajač srebrnih medalja na svetskom i evropskom prvenstvu, iskoristio je svoje iskustvo i činjenicu da se borio pred svojim navijačima i stigao do zlatnog odličja. Nemeš svakako mora biti zadovoljan svojim nastupom, a posebno činjenicom da će njegovo ime zauvek ostati upisano u istoriji kao sportiste koji je za Srbiju osvojio prvu medalju na Evropskim igrama."Evropske olimpijske igre i rezultat koji sam postigao ulivaju mi još veće samopouzdanje, jer sam osetio da mogu ravnopravno da se rvem sa najvećim svetskim imenima", rekao je Nemeš osvajanju srebrne medalje."Imao sam petoricu izuzetnih protivnika, nažalost, domaćin je u finalu bio bolji i ja mu iskreno čestitam. I ove Igre, kao i takmičenje u Poljskoj kada sam postao prvak Evrope za mlađe seniore, samo su usputne stanice ka primarnom cilju, a to je Svetsko prvenstvo u Las Vegasu, kada će se ostvarivati i norme za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Moj san i cilj je da u Brazilu uspem da osvojim odličje za Srbiju", dodao je Nemeš i nastavio.

Foto: oks.org.rs
Foto: oks.org.rs

"Bio je jako težak meč jer sam rvao sa domaćim takmičarem. Napravio sam jednu grešku. Nisam odbranio parter. Ovo mi je praktično prva seniorska medalja i iskreno se nadam i verujem da će ih biti još", rekao je Nemeš.

Njegov trener Stojan Dobrev je dodao:"Ja sam jako zadovoljan. Viktor je još klinac. Ima samo 21 godinu. Ima sve što mu treba, samo mu fali mu još malo iskustva. Godina, dve, tri i sve će biti ok jer je pametan i jako vredan. Bilo mu je jako teško jer je morao da se, pored rvača, bori i sa publikom i sa sudijama, ali to je uvek tako protiv domaćeg takmičar".Predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković rekao je da je zadovoljan rezultatima srpskih rvača."Ono što smo planirali, to smo i ostvarili, a Viktor Nemeš je još jednom dokazao da će sledećih 10 godina vladati strunjačama širom sveta. Čestitam mu, ali i Aleksandru Maksimoviću koji je bio nadomak bronzanog odličja, ali nije uspeo da ga osvoji. Konkurencija u Azerbejdžanu je na vrhunskom nivou, a ovo je za rvače takmičenje na nivou Evropskog prvenstva", rekao je Trajković."Sada ćemo da se odmorimo, a zatim počinju pripreme za Svetsko prvenstvo u Las Vegasu, gde će titulu prvaka braniti sada povređeni Davor Štefanek. Cilj nam je da u Rio de Žaneiro odemo s trojicom takmičara i da rvanje na Olimpijskim igrama Srbiji donese medalju posle više od četiri decenije", dodao je Trajković.

Nemeš je do finala stigao pobedama nad Šveđaninom Kristoferom Nilsonom 3:0, Italijanom Rusom Ćirom 4:0, Nemcom Paskalom Ejzeleom u četvrtfinalu 3:1 i Ukrajincem Dmitrom Piškovim u polufinalu 3:1.Priliku da osvoji medalju imao je još jedan srpski reprezentativac u rvanju grčko-rimskim stilom, Aleksandar Maksimović, u kategoriji do 66 kilograma, ali je poražen u borbi za bronzano odličje od Hasana Alijeva iz Azerbejdžana.Dejan Franjković je poražen je u prvom meču rezultatom 4:0 od Ukrajinca Belenijuk Zana, a zatim je u repasažu bolji od njega rezultatom 5:0 bio i Rumun Tamaš Atila."Pobedio sam Norvežanina i Turčina, a izgubio od Jermena koji je zaista odličan čak je ušao i u finale. U repasažu sam dobio i Španca, ali bilo je jako teško rvati protiv domaćina za medalju. Dosta ljudi je navijalo za njega. Mislim da sam mogao još bolje da rvem", rekao je Aleksandar Maksimović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track