ŠOKANTNO SVEDOČENJE PSIHOLOGA: Evo šta je preživeo u zatvoru i u kakvom je stanju Oskar Pistorijus
Foto: Reuters

NOVA sudska rasprava

ŠOKANTNO SVEDOČENJE PSIHOLOGA: Evo šta je preživeo u zatvoru i u kakvom je stanju Oskar Pistorijus

Ostali sportovi -

Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus je "slomljen" čovek čije se duševno stanje pogoršalo i trebalo bi da bude u bolnici a ne u zatvoru, rekao je danas psiholog na svedočenju u korist odbrane na početku sudske rasprave o novoj kazni.

Klinički psiholog Džonatan Šolc rekao je da je Pistorijus prilično bolestan, da se bori sa depresijom i da pati od post traumatskog stresnog poremećaja. Šolc je procenjivao Pistorijusa i 2014. godine, tokom suđenja za ubistvo i prošlog meseca. On je naveo da je Pistorijus "utučen i letargičan" i da "ostavlja svoju budućnost u božjim rukama". Psiholog je rekao da misli da Pistorijus zbog psiholoških problema neće biti u stanju da svedoči na raspravi o novoj kazni.

Šolc je dodao je Pistorijus u zatvoru doživeo nekoliko "traumatskih i ponižavajućih iskustava", uključujući i to da je bio prisiljen da se tušira dok sedi na betonu i naveo da ga tretiraju kao "životinju u kavezu".

Očekuje se da će saslušanje trajati nekoliko dana pre nego što sudija Tokozile Masipa u petak ne objavi odluku.

Minimalna kazna za ubistvo u Južnoj Africi je 15 godina zatvora, a sudija može da je umanji u nekim situacijama.

Obučen u crno odelo Pistorijus je mirno sedeo na klupi tokom svedočenja, uglavnom pognute glave. Sudnica je bila ispunjena roditeljima ubijene devojke, rođacima i novinarima.

Pistorijus je 14. februara 2013. godine u svojoj kući ubio svoju devojku Rivu Stenkamp vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, mislio da je provalnik. On je prvo osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud Južne Afrike preinačio tu presudu i osudio ga za ubistvo. Ustavni sud odbacio je žalbu paraolimpijca na presudu za ubistvo. Šestostruki osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama pušten je krajem oktobra u kućni pritvor, posle godinu dana u zatvoru. Prema trenutnim uslovima kućnog pritvora, Pistorujusu je dozvoljena odredjena sloboda kretanja van kuće. Pistorijus je u kućnom pritvoru pošto je odslužio godinu dana u zatvoru od petogodišnje kazne za ubistvo iz nehata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track