STJUART BINGAM SVETSKI ŠAMPION U SNUKERU: Ubica favorita pobedio i Šona Marfija u finalu!
Foto: Youtube Screenshot

Šefild

STJUART BINGAM SVETSKI ŠAMPION U SNUKERU: Ubica favorita pobedio i Šona Marfija u finalu!

Ostali sportovi -
Bingam je u finalu, odigranom u četiri sesije u čuvenoj Krusibl areni bio uspešniji od Marfija i pobedio sa konačnih 18:15

ŠEFILD - Stjuart Bingam osvojio je Svetsko prvenstvo u snukeru pošto je večeras u Šefildu dobio poslednji, 18. frejm i pobedio favorita za osvajanje Šona Marfija! Bingam je u svom prvom finalu, odigranom u četiri sesije u čuvenoj Krusibl areni bio uspešniji od Marfija i pobedio sa konačnih 18:15!Ovo je prva titula Stjuarta Bingama, koji ima 38 godina. Po završetku turnira on će zauzeti drugo mesto na svetskoj rang-listi, dok će Mark Selbi ostati vodeći.

Iako je Bingam na putu do finala pobedio dva favorita za osvajanje titule, Ronija O Salivena i Džada Trampa, prednost u završnom meču ipak je data Šonu Marfiju koji je do ovog meča deklasirao sve protivnike.

Marfi je počeo silovito i osvojio prva tri frejma i poveo sa 3:0. Bingam je smanjio prednost, ali je Marfi ponovo dodao gas i poveo sa 8:4. Ipak, njegov protivnik tada se koncentrisao. Najpre je smanjio prednost na 9:8, a zatim i poveo sa 12:9. Posledja tri frejma vodili su rovovsku borbu, ali je Bingam bio precizan i smiren i na kraju postao vladar Krusibl teatra.

Bingam je večeras osvojio prvi trofej, a ukupno treći veliki koji se boduje za svetsku rang listu. Marfi je igrao u svom trećem finalu u Šefildu i pokušavao je da osvoji drugu titulu svetskog prvaka, prvu od 2005. godine.

Finale je odigrano u dva dana. Danas je 10. igrač na svetskoj rang listi Bingam prikazao mnogo bolju i sigurniju igru, u prvom delu osvojio je šest od osam frejmova i preokrenuo na 14:11. U 20. frejmu Bingam je imao dobru priliku za maksimalni brejk od 147 poena, ali nije napravio dobru poziciju za poslednju crvenu kuglu i promašio je. Marfi je u večernjem delu meča uspeo da uzvrati, iskoristio je nešto nervozniju igru protivnika, od pet osvojio je četiri frejma i izjednačio na 15:15.

U 31. frejmu viđena je velika taktička borba, Bingam je bio veštiji, u završnici je dobro sakrio belu kuglu iza crne pa je Marfi vezao sedam faulova posle kojih je njegov protivnik preuzeo vođstvo a kasnije i osvojio frejm. Marfi je u frejmu koji je trajao 65 minuta napravio 10 faulova. Posle sat vremena u tom frejmu, meč je na kratko prekinut pošto je 39-godišnji Bingam zamolio sudiju da ode do toaleta, što je iskoristio i Marfi pa su obojica napustili salu.

Ispostavilo se da je 31. frejm bio odlučujući, Bingam je nakon toga vezao dva i osvojio najvredniji trofej u snukeru. Bingam je na putu do finala pobedo Robija Vilijamsa sa 10:7, Grejema Dota sa 13:5, Ronija O"Salivena sa 13:9 i Džada Trampa sa 17:16. Marfi je do finala pobedio Robina Hala sa 10:3, Džoa Perija sa 13:5, Entonija Megila 13:8 i Berija Hokinsa sa 17:9. Osim trofeja Bingam je zaradio i 300.000 funti, a Marfi 125.000.

Pogledajte frejm života Stjuarta Bingama, odigran večeras u Šefildu

http://www.youtube.com/watch?v=OAWb-tdx40k

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track