TEŽAK UDARAC ZA ATLETIKU: 146 medalja osvojili dopingovani sportisti!
Foto: Profimedia

800 takmičara koristilo nedozvoljene supstance

TEŽAK UDARAC ZA ATLETIKU: 146 medalja osvojili dopingovani sportisti!

Ostali sportovi -
146 medalja na Olimpijskim i Svetskim prvenstvima osvojeno je od strane atletičara čiji nalazi krvi su u najmanju ruku sumnjivi

Prema nalazima Svetske anti-doping agencije, na osnovu analize 12 hiljada uzoraka krvi uzetih od oko 5 hiljada atletičara u periodu od 2001. do 2012. godine, došlo se do zaključka da je ogroman broj sportista koristio nedozvoljena sredstva na najvećim svetskim takmičenjima.

Do ovih poražavajućih podataka došli su britanski "Sandej tajms" i nemačka televizija "ARD". Oni su zamolili naučnike Robina Parisota i Majkla Ešendena da pregledaju rezultate, a ono što su zaključili nakon analize, šokiralo je čitav svet:

"Nikada nisam video tako uznemirujući a nenormalni skup rezultata testiranja krvi. Izgleda da se mnogo, baš mnogo atletičara dopingovalo nekažnjeno, a uznemiravajuće je što je Međunarodna atletska federacija (IAAF) nemo sedela i dozvolila da se ovo dogodi", šokiran je bio Parisota.

Neverovatnih 146 medalja, od čega je 55 zlatnih, u disciplinama koje zahtevaju izdržljivost, osvojili su atletičari u čijim nalazima krvi je bilo u najmanju ruku sumnjivih supstanci. Sve ove medalje osvojene su na Olimpijskim igrama i Svetskim prvenstvima u periodu od 2001. do 2012. godine. Nikome od ovih sportista medalja nije oduzeta, jer se radi o zasad neotkrivenim slučajevima.

Svaki sedmi testirani atletičar imao je u krvi nešto što su stručnjaci ocenili kao doping. To je više od 800 takmičara.

Konkretno, na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, deset medalja osvojili su takmičari sa sumnjivim rezultatima analiza krvi.

Zanimljivo, najpoznatiji atletičar današnjice, Jamajčanin Jusein Bolt, nije imao sumnjive rezultate testiranja.

Podsetimo, novinari nemačke "ARD" televizije su prošlog decembra optužili celokupnu rusku atletiku za doping i korupciju.

U novom dokumentarcu emitovanom tri nedelje uoči Svetskog prvenstva u Pekingu, skrivenom kamerom je snimljena izjava srednjeprugašice Anastasije Baždireve koja priznaje da uzima anaboličke steroide.

Mišići su tvrdi od anabolika, ali moze da se trči. Osećaš se drugačije kada uzmeš anabolike“, objašnjava ona u dokumentarcu, a prenosi „L'Ekip“. 23-godišnja atletičarka ove godine je tri puta obarala lični rekord na 800 metara, ostvarivši sedmo vreme na svetu rezultatom 1:58.75 minuta.

Čak 80% medalja za Rusiju u pomenutom periodu osvojili su, navode pomenuti mediji, "takmičari su sumnjivim rezultatima".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track