UDOVIČIĆ: Predlog zakon o sportu u oktobru u Skupštini Srbije
Foto: Marina Lopičić

Nacrt zakona na razmatranju

UDOVIČIĆ: Predlog zakon o sportu u oktobru u Skupštini Srbije

Ostali sportovi -
Udovičić je na konferenciji "Lokalne zajednice u oblasti sporta" rekao da se Nacrt zakona o sportu nalazi na razmatranju u nadležnim ministarstvima i da očekuje da do kraja oktobra bude podnet parlamentu, a zatim i usvojen

BEOGRAD - Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je danas da očekuje da do kraja oktobra Skupštini Srbije bude dostavljen predlog zakona o sportu.

Udovičić je na konferenciji "Lokalne zajednice u oblasti sporta" rekao da se Nacrt zakona o sportu nalazi na razmatranju u nadležnim ministarstvima i da očekuje da do kraja oktobra bude podnet parlamentu, a zatim i usvojen. Udovičić je naveo da je Srbija u jeku najvećih sportskih rezultata ikad što je za apsolutni ponos i poštovanje.

On je kazao da se za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine kvalifikovalo 66 sportista iz devet sportova i da će ih biti još, i istakao da veruje da će se oni iz Rija vratiti s duplo više medalja nego iz Londona, gde su održane prethodne Igre.

Prema njegovim rečima Srbija, ima 250.000 aktivnih sportista, a u prošloj godini osvojeno je ukupno 709 medalja od čega više od 200 zlatnih, više od 300 medalja osvojili su seniori, 25 sportisti sa invaliditetom, a 321 medalju osvojili su juniori i kadeti.

On je kazao da je potreban sistemski okvir za razvoj sporta i da je i priručnik, koji prati razvoj strategije sporta na lokalu, a koji je danas predstavljen, takođe doprinos stvaranju tog okvira.

"Moraju da se stvore uslovi za kvalitetno bavljenje sportom i mi morao poboljšati bazu, odnosno lokalne zajedice, i ohrabiti decu da se bave sportom i stvoriti zdrav ambijent za razvoj dece", rekao je Udovičić.

Šef misije OEBS Piter Burhard rekao je da uticaj onoga što se dešava na terenu prevazilazi granice stadiona i ima posledice na celo društvo te je neophodno promovisati fer plej i pozitivne primere koje sport i navijanje donosi. On je naveo da je potrebno jasno opredeljnje da se problemi reše sistemski i da je nophodno primeniti preventivne preventivne protiv nasilja u sportu. Kako je naveo, potrebna je bolja saradnja lokalnih i centralnih vlasti da bi sportske priredbe bile povod za slavlje.

Predsednik Stalne konferencije gradova i opština Zoran Perišić rekao je da je sport najveći i najpoznatiji brend Srbije i istakao da je neophodno da se zajedničkim snagama napravi takav sistem koji će afirmisati sportske vrednosti i koji će omogućiti da sport bude dostupan svakom građaninu. Kako je naveo, jedinicama lokalne samouprave je potrebna pomoć i od primarne važnosti je komunkicija, zbog čega je SKGO donela odluku o formiranju mreže za sport svih jedinica lokalne zajednice. Prema njegovim rečima, sve jedinice lokalne samouprave do 6. januara 2016. godine treba da donesu strategije o razvoju sporta.

"Sport znači zdravlje. Mi želimo da ga popravimo, a to je moguće samo ako se više ulaže u sport i samo ako od lokala, gde počinju sve aktivnosti bude posvećeno dovoljno pažnje i sredstava", rekao je Perišić.

Nacionalnu konferenciju "Lokalne zajednice u oblasti sporta - stratgija razvoja sporta, zakon o sportu, finansiranje, nasilje u sportu" organizovalo je Ministarstva omaldine i sporta sa Stalna konferencija gradova i opština.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track