UDOVIČIĆ TRAŽI PREISPITIVANJE ODLUKE: Prijem Kosova u MOK bio bi opasan presedan
Foto: Nemanja Pancic

Ogorčenje u Srbiji

UDOVIČIĆ TRAŽI PREISPITIVANJE ODLUKE: Prijem Kosova u MOK bio bi opasan presedan

Ostali sportovi -
Izvršni komitet MOK sinoć je saopštio da je uslovno primio Kosovo u svoje članstvo. Udovičić je rekao da uvažava nezavisnost MOK, ali da želi da veruje da će ta odluka biti "još jednom detaljno ispitana"

BEOGRAD - Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da bi Međunarodni olimpijski komitet (MOK) prijemom Kosova u svoje članstvo napravio veliki i opasan presedan i da bi to moglo da ugrozi sistem sporta na međunarodnom nivou. "Takvom odlukom i prijemom u članstvo Olimpijskog komiteta jedne takozvane države koja nije članica Ujedinjenih nacija, a što predstavlja jedan od esencijalnih uslova za prijem u članstvo u MOK, napravio bi se veliki i opasan presedan koji do sada nije učinjen na međunarodnoj sportskoj sceni", naveo je Udovičić u saopštenju Ministarstva omladine i sporta. Izvršni komitet MOK sinoć je saopštio da je uslovno primio Kosovo u svoje članstvo. Udovičić je rekao da uvažava nezavisnost MOK, ali da želi da veruje da će ta odluka biti "još jednom detaljno ispitana". "Kao ministar sporta i učesnik Olimpijskih igara osuđujem svaku odluku kojom se u sportu, gde je jedna od osnovnih odlika pridržavanje jasnih i jednakih pravila za sve, a što sport čini nedostupnim za uticaj politike i bilo kojih drugih vidova uticaja, uvode bilo kakvi oblici presedana i smatram apsolutno neprihvatljivim da se uslovi za učestvovanje razlikuju i prilagođavaju po potrebi ili po osnovu različitih kriterijuma", rekao je bivši vaterpolo reprezentativac. "Takođe, uveren sam, bez obzira na stav Izvršnog odbora MOK koji je uslovan, da ta najprestižnija svetska organizacija neće doneti odluku kojom bi se dovelo u pitanje jedno od osnovnih načela olimpizma - ravnopravnost svih učesnika u sportu u pogledu uslova za učestvovanje i sticanje statusa u sportu, jer bi to u budućnosti moglo ozbiljno da ugrozi sistem sporta na međunarodnom nivou", naveo je Udovičić.

Bah: Nema političkih posledica

Uslovni prijem Kosova u članstvo MOK neće imati političkih posledica, uprkos protestu koji je zvanično uložila Srbija, rekao je predsednik MOK Tomas Bah.

"Biće različitih stepena sreće u raznim delovima sveta, to je sigurno", rekao je Bah.

On je naglaiso da se po pitanju prijema Kosova u olimpijski pokret "dugo razgovaralo"

"Nismo zabrinuti po ovom pitanju, jer već neko vreme održavamo široke konsultacije, a autonomnost MOK-a je široko prihvaćena", rekao je Bah.

On je naglasio da se donošenjem odluke o priznavanju Kosova kao punopravnog clana MOK-a "postupilo u skladu sa olimpijskom poveljom".

"Ne brinem se zbog ovih reakcija", rekao je Bah.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track