USVOJENE IZMENE STATUTA: OKS uskoro dobija novog predsednika
Foto: Oks.org.rs

MOK mora da usvoji izmene Statuta

USVOJENE IZMENE STATUTA: OKS uskoro dobija novog predsednika

Ostali sportovi -

Olimpijski komitet Srbije na redovnoj sednici Skupštine usvojio je izmenu Statuta kojom je omogućeno da se uskoro izabere novi predsednik.

Nakon neuspešne izborne Skupštine u decembru, dosadašnji Statut promenjen je u članu 35, gde više za predsedničku kandidaturu, između ostalog, nije potrebno desetogodišnje iskustvo rada u sportskim institucijama i učešće na Olimpijskim igrama.Izmene Statuta usvojene su glasovima 36 od 38 prisutnih predstavnika Skupština, uz jedan glas protiv i jedan uzdržan.Prema proceduri izmene Statuta OKS potrebno je da usvoji Međunarodni olimpijski komitet, a potom će uslediti nova izborna Skupština, na kojoj će se znati naslednik Vlada Divca.Na ovaj način stiču se uslovi da OKS dobije novog predsednika, s obzirom na to da je prethodna Skupština 28. decembra odložena zbog nedostatka kvoruma jer su najveći Savezi tražili izmenu Statuta.Jedini kandidat za naslednika Vlada Divca tada je bio Ivan Todorov, ali se on u međuvremenu povukao i sada kao najozbiljniji kandidat figurira poznati košarkaski trener Božidar Maljković.

Paspalj: Sve naopako postavljeno može da krene na još gorePotpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Žarko Paspalj, koji je na današnoj Skupstini javno rekao da se protivi izmenama Statuta prilikom izbora novog predsednika, ocenio je da nije dobro što se menja nesto što je bez problema funkcionisalo devet godina."Lično mislim da sve što je naopako postavljeno u jednom momentu po nekoj logici stvari može da krene jos gore. Devet godina niko nije pokazivao interesovanje i želju da nesto promeni, ali kad se desi na ovaj način, posle čiste kandidature jednog čoveka (Ivan Todorov, prim. aut) onda čovek ne može da se zapita da ovo nisu normalne stvari i bilo koje logično biće i čovek u sportu ovo shvata kao nesto što je iznuđeno i jedno najobičnije "silovanje", rekao je Paspalj.Skupština OKS danas je promenila član 35 Statuta koji kao uslov za izbor novog predsednika, između ostalog, ne postavljaju desetogodišnje iskustvo rada u sportskim organizacijama i ucesće na Olimpijskim igrama.Sada izmene Statuta treba da potvrdi Međunarodni Olimpijski komitet (MOK), a Paspalj procenjuje da bi nova Izborna Skupstina, nakon neuspesne u decembru, trebalo da se održi oko 10. maja.U međuvremenu, najvise će trpeti sportisti jer sa kasni sa programom priprema za naredne Igre u Tokiju."Gubimo šest meseci i ne samo to, nego gubimo i fantastičnu situaciju sa sponzorima, oni takođe žele da sacekaju šta će biti rezultat svega ovoga. Šta će biti posle zavisiće od novih ljudi koji dođu. Mi smo zadovoljni kako smo radili, bili smo prava sporstka organizacija, uslovi za rad su prijali svima, imali smo osam godina divnog rada koji su na kraju krunisani i fantastičnim rezultatima i čovek samo može da bude ponosan", zaključio je Paspalj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track