ČUDESAN PREOKRET ORLOVA: Srpski odbojkaši gubili 0:2, pa pobedili Estoniju 3:2 za četvrtfinale EP
Foto: Cev.lu

Sa Francuzima za polufinale

ČUDESAN PREOKRET ORLOVA: Srpski odbojkaši gubili 0:2, pa pobedili Estoniju 3:2 za četvrtfinale EP

Ostali sportovi -
Izabranici Nikole Grbića katastrofalno odigrali prva dva seta, a onda se trgli i opravdali ulogu favorita posle dramatične završnice taj-brejka

Odbojkaška reprezentacija Srbije pobedila je Estoniju u utakmici plej-ofa za ulazak u četvrtfinale Evropskog prvenstva posle čudesnog preokreta 3:2 (21:25, 14:25, 25:8, 25:22, 15:13).

Autsajder u meču igranom u italijanskom mestu Busto Arsicio vodio je 2:0 u setovima, ali onda su "orlovi" počeli da igraju kako znaju, dođu do trijumfa i četvrtfinala u kome će se sutra u 17.30 sastati sa Francuzima.

Doduše, završnica petog seta bila je dramatična...

U prvih 53 minuta igre, koliko su trajala uvodna dva seta, nije se znalo ko je autsajder, a ko evropski šampion iz 2011. i bronzani iz 2013. Estonci su držali čas odbojke izabranicima Nikole Grbića.

Shvativši valjda da su na korak od debakla, "orlovi" su značajno podigli nivo igre počev od trećeg seta. I u trećem i u četvrtom, uz bezbolne oscilacije, dominirali su, kontrolisali razvoj događaja na terenu i rezultat. A onda je usledio dramatičan taj-brejk...

Rezultat je bio na klackalici sve dok jedan estonski odbojkaš nije pogrešio i "povredio" srpski vazdužni prostor preko mreže, zbog čega je naša reprezentacija došla do dve meč lopte - 14:12. Iskoristila je drugu i posle dva sata i osam minuta velike borbe plasirala se u četvrtfinale.

Aleksandar Atanasijević je bio najefikasniji u pobedničkom timu sa 20 poena, Marko Ivović zabeležio je 14, Nikola Kovačević 12... Kod Estonaca najbolji su bili Robert Taht i Oliver Veno sa po 15 minuta.

Na putu ka polufinalu "orlovima" stoji prvi favorit Evropskog prvenstva. Francuska je minulog leta pobedila Srbiju 3:0 u finalu Svetske lige.

Foto: cev.lu
Foto: cev.lu

TOK MEČA:

Peti set - 15:13

Estonci su dobrim servisima došli do 4:2, što je nateralo Grbića da zatraži tajm-aut.

"Treba zadržati loptu u igri", objasnio je na tajm-autu selektor "orlovima" da treba da igraju opreznije.

Greškom rivala Srbija je izjednačila na 4:4. Igralo se poen za poen, a u našem timu Atanasijević je najčešće preuzimao odgovornost. Estonci su pogrešili, pa je Srbija povela 11:9. Međutim, rival je zatim vezao dva poena i izjednačio. Ipak, još jedan pogrešan potez Estonaca doneo je Srbiji meč loptu (14:12). "Orlovi" su iskoristili drugu i posle 18 minuta drame u taj-brejku plasirali se u četvrtfinale.

Četvrti set - 25:22

Srbija je u uvodu došla do "plus dva", a onda je kapiten Dragan Stanković zakucao za "plus tri" - 7:4. Posle odličnog servisa Ivovića "orlovi" su povećali na 9:5. Međutim, Estonci su uspeli da naprave seriju 5:0 i od 7:12 priđu na 12:12. Grbićev tim se ponovo odlepio na 15:13. Stanković je blokom povećao na 17:14, a nedugo zatim Atanasijević smečuje za 19:15. Kada je Nikola Kovačević blokom doneo pet poena predsnosti (21:16), postalo je jasno da će se igrati peti set. Doduše, "orlovi" su se opustili u finišu i dozvolili rivalu da se približi.

Uz blage oscilacije srpski tim je bio bolji, zasluženo dobio četvrti set 25:22 i dokopao se petog.

Treći set - 25:8

Konačno su "orlovi" zaigrali dobro. Mic po mic, do prvog tehničkog tajm-auta imali su 8:3. Ni posle toga nisu stali, nastavili su da dominiraju - 14:4. Naši odbojkaši su konstantno povećavali prednost. S druge strane, shvativši da nemaju šta da traže u ovom setu, najbolji estonski igrači su seli na klupu kako bi se odmorili za četvrti. Ovaj deo igre završen je ubedljivim rezultatom 25:8 u korist Srbije posle 27 minuta.

Drugi set - 14:25

Kao i u prvom setu i u drugi su Estonci bolje ušli, pa je Grbić zvao tajm-aut već u uvodu, kod rezultata 3:6. Uprkos tome Estonci su uvećavali prednost - 7:3, pa 9:4, onda 12:6, pa 15:7. Grbić je menjao, pokušavao da razmrda ekipu, ali Estonci nisu posustajali.

"Ljudi, ako mislite da ćete da izgubite - izgubićete. Igrajte slobodno. Neću da izgubimo", rekao je Grbić igračima na jednom tajm-autu.

Srpska kola su krenula nizbrdo i ništa ih nije moglo zaustaviti. Rival je držao "plus osam" dok nije povećao na deset razlike - 21:11, onda i na 11 - 24:13. Na kraju 25:14 posle 24 minuta.

Estonija je očitala lekciju Srbima i u drugom setu. Nadvisili su ih u svim segmentima igre.

Prvi set - 21:25

Estonija je bolje počela meč i stekla dva poena prednosti - 4:2. Srbija je izjednačila na 4:4, ali su autsajderi ušli u seriju 4:0 i do odlaska na prvi tehnički tajm-aut poveli 8:4. Ni predah nije pomogao "orlovima" - 4:9. Međutim, onda su srpski odbojkaši zaigrali znatno bolje i posle pet uzastopnih poena rivala, vezali su četiri - 8:9. Izjednačenje je stiglo na 10:10. Estonci su ponovo otišli na "plus dva" - 13:11 i tu prednost održali do drugog tehničkog tajm-auta - 16:14, a posle kratkog odmora zadržali su visok nivo igre dok nisu došli do 20:15. Đavo je odneo šalu, pa je Grbić zatražio tajm-aut kako bi prekinuo nalet rivala. Posle toga "orlovi" su prišli na 18:21, zatim i na 21:23, imali i kontru, ali je nisu realizovali, pa su izgubili prvi set - 21:25.

"Orlovi" su platili ceh velikom broju grešaka, napravili su ih 14. Takoreći protivnicima su poklonili prvi set, koji je trajao 29 minuta.

17:27 - U preostalim utakmicama plej-ofa sastaju se: Belgija - Nemačka (u četvrtfinalu idu na Bugarsku), Holandija - Slovenija (na Poljsku) i Italija - Finska (na Rusiju).

17:24 - Selektor Srbije Nikola Grbić bio je optimista uoči ovog meča. Njegove izjave možete pročitati OVDE.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track