(VIDEO) SPEKTAKL U BAKUU: Milica Mandić nosila zastavu Srbije na svečanom otvaranju EI
Foto: Oks.org.rs

I Lejdi Gaga pevala

(VIDEO) SPEKTAKL U BAKUU: Milica Mandić nosila zastavu Srbije na svečanom otvaranju EI

Ostali sportovi -
Srbiju će u glavnom gradu Azerbejdžana predstavljati 132 člana u 20 sportova

BAKU - Prve Evropske igre svečano su otvorene večeras u Bakuu, a na Igrama će učestvovati više od šest hiljada sportista iz 49 zemalja koji će se takmičiti u 20 sportova.Zastavu Srbije na Nacionalnom stadionu nosila je olimpijska šampionka u tekvondou Milica Mandić. Srbiju će u glavnom gradu Azerbejdžana predstavljati 132 člana u 20 sportova.

Foto: Oks.org.rs
Foto: Oks.org.rs

Igre je zvanično otvorio predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev. Svečanost je održana pred 68.195 gledalaca uz učešće 2.000 aktera, među kojima je bila i poznata pop pevačica Lejdi Gaga, koja je izvela pesmu Džona Lenona "Imedžin". Dvočasovnu manifestaciju, kojom je oslikana istorija i kultura Azerbejdžana, osmislio je grčki scenarista Dimitris Papajoanu koji je radio na scenografiji tokom Olimpijskih igara u Atini 2004. godine.

http://www.youtube.com/watch?v=59BNyuwiC9k
Foto: oks.org.rs
Foto: oks.org.rs

Po tradiciji prvi su na centralni plato izašli sportisti Grčke, rodonačelnici Olimpijskih igara, a poslednji predstavnici domaćina.Ceremoniji otvaranja prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, njegova supruga Dragica, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ambasador Srbije u Azerbejdžanu Nebojša Rodić, kao i potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Žarko Paspalj, generalni sekretar Đorđe Višacki i šef misije Srbije u Bakuu Damir Štajner.

Foto: oks.org.rs
Foto: oks.org.rs

Predsednica Organizacionog odbora Evropskih igara i prva dama Azerbejdžana Mehriban Alijevapozdravila je sportiste i volontere, ali i sve druge goste Azerbejdžana i poželela im dobrodošlicu na prve Evropske igre."Večeras otvaramo novo poglavlje u istoriji evropskog sporta. Prve Evropske igre održaće se u Bakuu. Plamen nosi poruku slavlja, inspiracije, slobode i ujedinjenja. Azerbejdžan će pokušati da prikaže svoju istoriju, tradiciju, kulturu i dobre odnose sa svim zemljama. Azerbejdžan je zemlja sporta, a igre će doneti ekonomski i kulturološki razvoj i dalji napredak zemlje. Tokom 17 dana Baku će biti evropska sportska prestonica. Svi ćemo biti zajedno, ujedinjeni u istom cilju, da duh i plamen Evropskih igara putuje i narednim godinama. Mi sada postavljamo osnov Evropskih igara i slavimo mir, prijateljstvo i solidarnost. Dragi sportisti ovo su vaše igre. Imate mogućnost da postanete prvi šampioni Evropskih igara i želimo vam mnogo uspeha i zdravlja. Nadam se da će se sportisti pored dobrih rezultata na borilištima dobro družiti i biti ujedinjeni u jednoj želji. Azerbejdžan vam želi dobrodošlicu i mnogo uspeha", rekla je Alijeva.

Foto: oks.org.rs
Foto: oks.org.rs

Predsednik Evropskih olimpijskih komiteta Patrik Hiki. "Večeras u Bakuu na prelepom nacionalnom stadionu beležimo istorijski trenutak u istoriji evropskog sporta. Organizacijom prvih Evropskih igara konačno smo došli do toga da svih pet kontineta imaju svoje Igre. Hvala Azerbejdžanu što organizuje ovo takmičenje. Vaša posvećenost organizaciji Igara donosi svetlu budućnost i ogromne pozitivne promene u evropskom sportu. Dragi sportisti mnogi od vas imaće prilike da učestvuju na jednom od najbolje organizovanih takmičenja, na Evropskim igrama koje su u rangu najvećih svetskih takmičenja. Imaćete samo jednu istorijsku priliku da postanete osvajači medalja na prvim u istoriji Evropskim igarama. Hvala svima i srećno!", naveo je Hiki.

http://www.youtube.com/watch?v=c4Bc2VLVKcQ
Foto:  Printskrin
Foto: Printskrin

Evropske igre trajaće do 28. juna.

http://www.youtube.com/watch?v=xYujz47qDGw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track