VANJA UDOVIČIĆ: Želimo da sport u Srbiji ne bude privilegija
Foto: Nebojša Mandić

Ministar jasan

VANJA UDOVIČIĆ: Želimo da sport u Srbiji ne bude privilegija

Ostali sportovi -

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je u Nišu da u Srbiji do februara naredne godine mora da počne puna primena Pravilnika o finansiranju programa u oblasti sporta u jedinicama lokalne samouprave.

On je pojasnio da će Pravilnik omogućiti punu primenu novog Zakona o sportu.

"Zakon o sportu ne sme da ostane samo 'lepo slovo na papiru'. On mora da omogući da sport bude pristupačniji i transparentniji", rekao je Udovičić na okruglom stolu održanom u Skupštini grada Niša.

Po njegovim rečima, sportska javnost će do februar biti upoznata sa Pravilnikom o finansiranju programa u oblasti sporta, nakon čega će krenuti ozbiljna kontrola njegove primene.

"Finansiranje na lokalu, to je uvek bila primedba kada smo usvajali Zakon o sportu, mora da bude transparentno i jasno, a sredstva moraju da stižu do krajnjih korisnika, a to su sportisti", rekao je ministar.

On je naveo da jedinice lokalne samouprave treba da shvate ozbiljno Zakon o sportu, da u svojoj sistematizaciji imaju sportskog inspektora i da pojačaju nadzor.

"Kroz kontrolu želimo da ojačamo sistem sporta u našoj zemlji. Prvenstveno želimo da sport bude pristupačan svima, da nije privilegija", rekao je Udovičić.

Predsednik Komisije za sport i dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu Milovan Bratić rekao je da grad Niš može da posluži kao primer projektnog finansiranja sporta.

"Projektno finansiranje dobro funkcioniše jer su sve pozicije veoma dobro razradjene i svuda se znaju uslovi za dobijanje para", rekao je Bratić.

On je dodao da problem predstavljaju jedino velika očekivanja klubova i njihove procene da treba uvek da dobiju više para.

Okrugli sto u Nišu organizovala je Stalna konferencija gradova i opština.

Ova organizacija je zajedno sa Ministarstvom omladine i sporta pripremila Priručnik za finansiranje programa u oblasti sporta u jedinicama lokalne samouprave, koji ima za cilj da pruži odgore na najvažnija pitanja koja se pojavljuju u praksi u ovoj oblasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track