Vaterpolu pare, a bili u blokadi!
Foto: Fonet

Čudna odluka ministarstva sporta

Vaterpolu pare, a bili u blokadi!

Ostali sportovi -
Za razliku od plivanja, kojem je ukinuto finansiranje zbog člana 119, na račun VSS legao novac iako su prekršili isti propis

Plivački savez Srbije (PSS) kažnjen je zabranom finansiranja od Ministarstva omladine i sporta zbog sudske presude po Članu 119, Stav 6 Zakona o sportu. Istovremeno, novac iz budžeta dobio je Vaterpolo savez (VSS), koji je takođe prekršio ovaj član.

Bivši vaterpolista... Ministar Vanja Udovičić
Bivši vaterpolista... Ministar Vanja Udovičić

Kurir je otkrio da je račun VSS bio u blokadi čak 25 dana u poslednje dve godine. Poslovanje VSS bilo je nelikvidno od 17. do 24. decembra 2013. godine i u 2014. godini u dva navrata, od 6. do 8. januara, kao i od 15. do 31. januara.

Iz Ministarstva omladine i sporta (MOS) kažu da nisu prekršili nijedan zakon kad su doneli odluku da sredstva iz budžeta prebace na račun VSS.- VSS nije izuzet iz finansiranja ni 2014. niti 2015. godine jer razlog za izuzimanje u njihovom slučaju nije postojao. Naime, njihov račun koji se vodi kod Uprave za trezor Republike Srbije ni u momentu podnošenja programa, ni u momentu prebacivanja sredstava iz budžeta za 2014. godinu, odnosno 3. februara 2014. godine, nije bio u blokadi - piše u saopštenju MOS, u kojem se dalje pojašnjava da je teško da neko ni dan ne bude u blokadi.- Nemoguće je, niti je to Zakonom o sportu propisano, da se od bilo kog saveza zahteva da nikad nisu imali blokiran račun jer su povremene kratkotrajne blokade poslovnih računa normalna i prihvatljiva stvar u poslovanju.

Zakon o sportuŠTA KAŽE ČLAN 119Po članu 119 Zakona o sportu piše da nosilac programa ne može da bude u postupku likvidacije, stečaja i pod privremenom zabranom obavljanja delatnosti, ima blokadu poslovnog računa, poreske dugove ili dugove prema organizacijama socijalnog osiguranja, bude u poslednje dve godine pravosnažnom odlukom kažnjen za prekršaj ili privredni prestup u vezi s njegovom delatnošću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track