(VIDEO) DAN KADA JE PLANETA PLAKALA: Evo kako je poginuo legendarni Ajrton Sena
Foto: AP

Tužna godišnjica

(VIDEO) DAN KADA JE PLANETA PLAKALA: Evo kako je poginuo legendarni Ajrton Sena

Ostali sportovi -
Sena je poginuo u 34. godini pošto je izgubio kontrolu nad svojim bolidom pri brzini od preko 300 km/h i udario u zid u krivini Tamburelo na stazi "Enco i Dino Ferari" u Imoli

IMOLA - Danas se završava 21 godina od pogibije jednog od najboljih vozača Formule jedan Brazilca Ajrtona Sene.Sena je poginuo u 34. godini pošto je izgubio kontrolu nad svojim bolidom pri brzini od preko 300 km/h i udario u zid u krivini Tamburelo na stazi "Enco i Dino Ferari" u Imoli. Dan ranije, na istoj stazi, tokom kvalifikacija na maltene istom mestu život je izgubio i Austrijanac Roland Racenberger.Rođen je kao Ajrton Sena da Silva u brazilskom Sao Paulu 21. marta 1960. Zbog problema sa koordinacijom pokreta, otac ga je kao dete nagovorio da počne da vozi karting.

Kao tinejdžer je osvajao nagrade u kartingu, a 1982. se preselio u Englesku, kako bi se posvetio profesionalnoj karijeri u F1. U F1 je debitovao 1984. godine. On je pažnju svetske javnosti privukao iste godine na VN Monaka, kada je na stazi iza sebe ostavio Mihaela Šhumahera, Alana Prosta i bio za petama Nikiju Laudi, uprkos kiši koja je bila toliko jaka da je trka prekinuta.Sena je zbog te vožnje zaradio poznati nadimak "Kišni čovek". Prvu pobedu ostvario je 1985. u Portugalu. Sena je u karijeri ostvario 41. pobedu, a još 39 puta se našao na pobedničkom podijumu. Legendarni Brazilac je osvojio tri titule šampiona (1988, 1990, 1991), a ostao je upamćen kao kralj kvalifikacija i najbolji vozač po kiši u istoriji F1.

Na dan pogibije, Sena je vozio bolid Vilijamsa, a trku je započeo kao prvi na stazi. Snimak kamere postavljene u Šumaherovom bolidu pokazuje da je Senin bolid u sedmom krugu dva puta proklizao, zbog čega je izleteo sa staze u krivini Tamburelo i udario u betonski zid koji nije bio zaštićen gumama. Sena je sa teškim povredama helikopterom prebačen u bolnicu u Bolonji. On je preminuo nekoliko sati kasnije zbog povreda glave.Snimak nesreće je obišao svet i šokirao milione ljudi, a danas se taj događaj smatra jednim od najmračnijih trenutaka u sportskoj istoriji. U decembru 2009, britanski magazin "Autosport" ga je proglasio najboljim vozačem svih vremena, prema glasovima 217 sadašnjih i bivših vozača.

http://www.youtube.com/watch?v=UuxMLLPxKL0
http://www.youtube.com/watch?v=4YEy0HER5Dc
http://www.youtube.com/watch?v=BM01oP6Y6lM
http://www.youtube.com/watch?v=X8fd8I1Gz-0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track