(VIDEO) HEROJ ILI LUDAK: Ragbista imao 5 potresa mozga, a i dalje želi da igra
Foto: Printscreen

(VIDEO) HEROJ ILI LUDAK: Ragbista imao 5 potresa mozga, a i dalje želi da igra

Ostali sportovi -

Bivši lekarski savetnik smatra da bi igraču Nortempton Saintsa Džordžu Nortu, da je amater - rekli da prestane da igra ragbi. Klub neće biti kažnjen iako Nort nije trebao da igra u poslednjoj utakmici. To je peti udarac u glavu koji je ovaj 24-godišnjak doživeo poslednje dve godine. Lekar Beri O'Driskol je izjavio da je Nort amater, ne bi više igrao.

"Kao profesionalcu, nije mu tako jednostavno. Nakon četiri ili pet potresa mozga razmislite o tome da više ne želite igrati, ali mogu da shvatim da zbog profesionalnih obaveza i zbog toga što od toga živi možda nije voljan da prestan", smatra O'Driskol

Ovaj lekar je već ranije izjavio da smatra da savez eksperimentše na igračima jer se ne žele pozabaviti problemom potresa mozga.

''Ako igrača izvadite iz igre da procenite ima li potres mozga, morate posumnjati na to i on ne sme više u igru", rekao je lekar.

Bivši škotski reprezentativac Džon Batije izjavio je da je zabrinut za budućnost mlađih igrača koje bi trebalo štititi od oštećenja mozga. "Ne možete imati igru u kojoj na kraju dobijete super-čoveka sa oštećenjem mozga koji je nešto zaradio". Nort je lekarima rekao da je ostao na stadionu nakon incidenta čime je porekao da je izgubio svest. Batije smatra da ne bi smeli slušati igrače jer su zarobljeni u spirali zarade.

Nortova istorija potresa mozga

Između novembra 2014. i marta 2015. godine Nort je doživeo četiri udarca u glavu te nije igrao od 27. marta do 29. avgusta.

22. 11. 2014. Prvi potres mozga tokom utakmice Velsa i Novog Zelanda

6. 2. 2015. Slučajan udarac u glavu tokom prvog poluvremena utakmice Velsa i Engleske, ali se nakon procene vraća na teren

6. 2. 2015. Prima drugi udarac u glavu tokom drugog poluvremena iste utakmice, čini se da je nokautiran, ali završava utakmicu

27. 3. 2015. Nort je nokautiran tokom postizanja pogotka u utakmici Nortemptona protiv Vaspsa

O'Driskol smatra da je tehnologija koja se koristi pri dijagnostifikovanju sjajna ideja..

''Problem je što sadašnji propis vraća u igru igrače s oštećenjem mozga. Drugačije je u svim ostalim ragbi ligama. Ako igrač izađe, onda i ostaje izvan igre", dodao je lekar, koji smatra da njegove kolege nikada ne bi ugrozile zdravlje igrača.

Bivši engleski reprezentativac Endi Hazel smatra da je dobrobit igrača u prvom planu kad doktori donose odluke.

"Ljudi zaboravljaju da se igrači i lekari susreću svakodnevno. Povezani su. To su vaši prijatelji, a oni nikad ne bi ugrozili zdravlje igrača", smatra Hazel.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track