(VIDEO) KAD MAĐARICA LETI OKO ŠIPKE:  Planetarna šampionka očarala Beograđanke pol densom
Foto: Pol Dance Akademija

Zanimljivosti

(VIDEO) KAD MAĐARICA LETI OKO ŠIPKE: Planetarna šampionka očarala Beograđanke pol densom

Ostali sportovi -
Volite da vidite dobre fotografije sa šipke? Šta čekate? Penjite se!, kaže Ilka Bordoci
1 / 3 Foto: Pol Dance Akademija

Sportski klub, koji se bavi plesom oko šipke „Pol dens“ Akademija iz Beograda, ugostila je višestruku svetsku i evropsku šampionku ovog sve popularnijeg sporta, Mađaricu Ilku Bordoci.

U radnoj atmosferi: sportski ambijent, prirodno svetlo, peškiri, flašice sa vodom, ruke umazane magnezijumom i šipke Ilka nam je otkrila tajne nove sportske discipline.

“Pole dens je spoj gracioznosti, snage i fleksibilnosti. Kao što samo ime kaže, je i vrsta plesa, što je veoma važno. Nikada ne treba zaboraviti na slobodu izražavanja kroz ples (uz svu tehniku koju težimo da naučimo), kroz koji možemo da iskažemo ličnost i stil, i takođe gradimo tehniku, snagu i fleksibilnost u isto vreme.

Na nekim takmičenjima se više boduje tehnika, dok se na drugim vrednuju originalnost ili umetnički pristup, tako da svako može da odabere pravac koji mu najviše odgovara. Kao i svaki drugi sport, pole denszahteva senzitivnost, smernost i marljivost. Potrebno je da pomerite granice bola i prihvatate bol sa osmehom. Uvek! I nikada ne zaboravite koliko volite ovaj sport. Ako ne znate o čemu pričam, pokušajte da se spremate za svetsko takmičenje! (Smeh)”, kaže Ilka.

Pole dens je sport koji se stalno razvija, treniranje je uvek zanimljivo. Sportisti stalno sebi postavljaju nove ciljeve, rade na savladavanju akrobatskih trikova, pa se može reći da je to neiscrpna disciplina koja uvek nudi nove izazove i prostor za napredovanje. Postoje velika imena u svetu pol densa, svetski šampioni u raznim stilovima koji postoje i takmičarskim kategorijama.

Kao svi svetski pol denseri i naši vole da ih najbolji treniraju, pa neretko odlaze na radionice koje zvezde ovog sporta drže u inostranstvu poput ove internacionalne radionicae koja je organizovana u Beogradu, u sportskom klubu “POLE DANCE” Akademija.

A evo kako se Ilka susrela sa ovim sportom i na koja takmičenja odlazi.

“Prvi pole dens sportski klub koji je otvoren u Mađarskoj je u Budimpešti i tamo sam počela da treniram pre pet godina. Osnovan je 2003. godine, i do danas je ostao najveći pol dens klub u Mađarskoj. Postoji više takmičenja u Mađarskoj, za amatere i profesionalce. takođe postoje i kvalifikacije za svetsko takmičenje (World Pole Sport Championship) u organizaciji Internacionalne Pol Sport Federacije, evropske Pol Sport Unije...

Broj dostignuća ove mlade sportiskinje za kratko vreme je zavidan. Izmedju 2011-2014. godine osvojila je svetska i evropska prvenstva u pol densu. Osnivač je cirkus-teatra pod nazivom IronForest 2013. godine (sa kojim je 5 puta nastupala na Sziget festivalu). Otkrila nam je da se ona uglavnom koncetriše na akrobatski stil koji je više nalik gimnastici, ali da voli i egzotični i glamurozni stil, kojima priznaje nije toliko vična.

http://www.youtube.com/watch?v=kY1tlxFql4U

Kada bi mogla da uporedi pol dens sa nekim drugim sportom to bi bili skijanje, motociklizam, jahanje, trčanje , surfovanje…

“Po mom mišljenju, svi ovi sportovi su dobri kako za telo, tako i za duh, a to je razlog zbog kojeg pole denstoliko volim.

Za srpske devojke koje žele da se bave ovim sportom i pohađale su radionice smatra da su pune potencijala i energije. Volela bi da sledeći put kada opet dođe organizuje perfomanse kroz koje bi se pokazalo ljudima šta sve može telo koje vežba.

http://www.youtube.com/watch?v=kY1tlxFql4U

“Uživala sam u vremenu koje sam provela u Beogradu! Vreme koje sam imala slobodno između radionica iskoristila sam za druženje I izlazak na večeru u restoran sa nacionalnom srpskom kuhinjom sa domaćinima iz Akademije. Klub ima predivan enterijer i fenomenalnu atmosferu. Šipke su veoma dobre, nisu klizave i stabilne su, što je u našem sportu najvažnije. Devojke koje su bile na radionicama su mi na papirićima pisale poruke sa lepim utiscima sa radionice i to sam ponela kući za uspomenu. Jako sam zadovoljna celom organizacijom i ishodom ove internacionalne saradnje. Volim Beograd i jedva čekam da dođem ponovo”, kaže Mađarica.

Na pitanje kako bi motivisala devojke da se odvaže da treniraju ovaj zanimljiv sport kroz smeh je odgovorila:

- Volite da vidite dobre fotografije sa šipke? Šta čekate? Penjite se! (Smeh)

O pol densu

Pol dens je sport koji na globalnom nivou stiče sve veću popularnost kao forma fitnesa, sa osnovanom ambicijom da postane olimpijski sport.

To je sport koji kombinuje ples i akrobatiku sa gimnastikom, a sportisti koji se njime bave moraju imati ogromnu snagu, izdržljivost i fleksibilnost. Kroz intenzivno bavljenje pol densom, povećava se snaga i tonus mišića jer se koristi sopstveno telo kroz izvođenje raznih trikova i vežbi.

Pol dens je takođe i umetnost i vrsta izražavanja kroz pokret, a kao oprema koristi se vertikalna šipka koja je najčešće napravljena od prohroma.Treninzi pol densa koncipirani su kroz zagrevanje, istezanje i izvođenje elemenata na šipci kao sastavni deo treninga. Ako ste početnik bitno je da radite sa trenerom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track