(VIDEO) KAKVO BI TO POJAČANJE BILO: Svetski rekorder želi da pliva za Srbiju

Procedura je u toku

(VIDEO) KAKVO BI TO POJAČANJE BILO: Svetski rekorder želi da pliva za Srbiju

Ostali sportovi -
Vjačanin ima 30 godina i član je ruske reprezentacije od 2000. godine. Najveće uspehe ostvario je na Olimpijskim igrama u Pekingu, gde je osvojio bronze na 100 i 200 metara leđno

Svetski rekorder na 200 metara leđnim stilom u malim bazenima Arkadij Vjačanin izrazio je želju da ubuduće pliva pod srpskom zastavom. Plivački savez Srbije objavio je da je pokrenuo proceduru da ruski plivač dobije srpsko državljanstvo, a ministar omladine i sporta Vanja Udovičić procenio je da to predstavlja interes Srbije. Zbog toga je predmet poslat nа rešаvаnje po hitnoj proceduri.

„Uvereni smo dа će Vjаtčаninovi rezultаti predstаvljаti znаčаjno poboljšаnje nаših reprezentаtivnih performаnsi. Nаročito će drаgoceno biti njegovo učešće u mešovitoj štаfeti uz Velimirа Stjepаnovićа, Ivаnа Lenđerа i Čаbu Silаđijа koje bi nаs približilo osvаjаnju medаlje nа Olimpijskim igrаmа i Evropskom prvenstvu, а time bismo ostvаrili znаčаjаn uspeh zа srpski sport u celini. Plivаčki sаvez Srbije će pokrenuti propisаne procedure kod FINA kаko bi se i njegovo sportsko držаvljаnstvo promenilo“, ističe se u saopštenju Plivačkog saveza Srbije, u kojem se izražava u zahvalnost Ministarstvu omladine i sporta i ministru Udovičiću.

Vjačanin ima 30 godina i član je ruske reprezentacije od 2000. godine. Najveće uspehe ostvario je na Olimpijskim igrama u Pekingu, gde je osvojio bronze na 100 i 200 metara leđno. Godinu dana kasnije postao je i svetski rekorder u malim bazenima na 200 metara. Značajno je i to da je na Evropskom prvenstvu 2006. godine u Budimpešti osvojio dva zlata, na 100 i 200 metara leđno.

http://www.youtube.com/watch?v=vS1ZKgfwx3w

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja