(VIDEO) ODLUKA KOJA JE PROMENILA TOK ISTORIJE: Jugoslavija se ne bi raspala da je Beograd dobio OI
Foto: Jelena Vučetić

Mutne radnje MOK

(VIDEO) ODLUKA KOJA JE PROMENILA TOK ISTORIJE: Jugoslavija se ne bi raspala da je Beograd dobio OI

Ostali sportovi -
Naš glavni grad je bio među kandidatima za organizaciju OI 1992. kojima su davanje najveće šanse uoči glasanja, ali je Barselona morala da pobedi

Beograd se dva puta kandidovao i još jednom nameravao da to učini za organizaciju Letnjih olimpijskih igara.

Naš glavni grad nikada nije dobio domaćinstvo najveće svetske smotre sporta, a jednom je bio baš blizu...

Prvi put se takva ideja javila 1936. godine kada je Jugoslovenski olimpijski komitet izrazio želju da Beograd kandiduje za Igre 1948. godine. Koliko je ta namera bila ozbiljna svedoči podatak da je za arhitektu tog projekta izabran Nemac Verner Marh, koji je godinu i po proveo u Beogradu kako bi napravio olimpijski kompleks. Za njegovog saradnika izabran je poznati domaći arhitekta Dragiša Brašovan. Uprkos takvom pristupu projektu, kandidatura nije istaknuta.

Zato je to učinjeno četiri decenije kasnije. Srediniom 80-ih godina prošlog veka Beograd se kandidovao za OI 1992. Iako su mu konkurenciju pravili finansijski znatno moćniji gradovi poput Barselone, Pariza, Amsterdama, Brizbejna i Birmingema, naš glavni grad je važio za drugog favorita, odmah iza Barselone, jer se smatralo da tadašnji predsednik MOK Huan Antonio Samaran želi po svaku cenu da za domaćina Igara "izgura" Kataloniju, u kojoj je rođen. Tako je i bilo, Barselona je pobedila na glasanju 1986, a Beograd je bio treći.

Tadašnji gradonačelnik Aleksandar Bakočević izjavio je da će se Beograd kandidovati za svake sledeće Igre, sve dok ne pobedi na glasanju. I zaista je Beograd ušao u trku za OI 1996, koje su na kraju pripale Atlanti. Međutim, usledio je rat na prostoru SFR Jugoslvije i više se nikad nije ni pomislilo na tako veliki poduhvat.

Ko zna šta bi bilo da je Beograd dobio Olimpijske igre 1992. Mnogi veruju da do rata i rasada SFR Jugoslavije ne bi došlo. Privreda i ekonomija bi možda procvetale... Ali, da li bi zaista bilo tako, nikada nećemo saznati. Jer, jasno je da je Barselona morala da pobedi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track