RASPADA SE SPORTSKA SILA: Katalonija će biti jača od Španije!
Foto: Reuters

Izbori u Kataloniji

RASPADA SE SPORTSKA SILA: Katalonija će biti jača od Španije!

Sport -
Ako Španci zaista ostanu bez Katalonaca, novoformirana država će imati strašan tim u dva najpopularnija kolektivna sporta predvođen bivšim, sadašnjim, pa i budućim asovima Barselone

Ostvari li se pretnja katalonskih secesionista o odvajanju njihove provincije iz sastava kraljevine, nestaće sa svetske mape sportski gigant kakav je bila Španija. Ako bi pošli svi za svojom maticom, fudbalsku selekciju Katalonije predvodio bi Sesk Fabregas, dok bi u košarci gubitak Španije bio još drastičniji zbog odlaska braće Gasol, Rikija Rubija, Rudija Fernandeza...

UEFA spremna

Od prave sile nastaće posle secesije najmanje dve sportske nacije drugorazrednog značaja!Više je nego jasno da će se Katalonija osloniti u budućnosti na ono što u svojim školama bude stvorila FK Barselona sa svim svojim sekcijama! Iz današnje perspektive ta produkcija bi košarkaškoj i fudbalskoj selekciji donela sigurna učešća na evropskim i svetskim šampionatima, uz stavljanje velikog upitnika kada je reč o konačnom plasmanu na turnirima sa najjačim reprezentacijama. U košarci bi se glavna snaga nalazila u rukama braće Gasol, ali samo pod uslovom da stariji Pau eliminiše svoju rezervu prema secesiji Katalonije. Pored njih dvojice, igrali bi sigurno Riki Rubio, Viktor Sada, Pau Ribas, Aleks Abrines, Giljerm Vives, pa možda i Rudi Fernandez, koji za sebe još uvek kaže da je Španac sa maternjim katalonskim jezikom.

Sve sami asovi

U fudbalu će perjanice Katalonije biti Đerar Pike, Viktor Valdes, Sesk Fabregas, Serhio Buskets, Žordi Alba, Martin Montoja i Kristijan Teljo. Problem za obe reprezentacije mogle bi da budu krštenice glavnih igrača zbog kojih je teško videti Karlosa Navara u najboljoj petorci ili Ćavija Ernandeza u početnih 11.

Nadal za ŠpanijuKRKIĆ ZA NEZAVISNOSTUprkos katalonskim korenima, Rafa Nadal bi u slučaju podela igrao za Španiju, iako sam kaže da bi teško mogao da zamisli Dejvis kup meč protiv Katalonije. Za razliku od njega, među sportistima koji su dali podršku secesionističkim strankama bio je Bojan Krkić.- To što se osećam Kataloncem ne znači da imam nešto protiv španskog sporta - izjavio je nedavno Krkić, čiji je otac Bojan poreklom iz Paraćina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track