ALEKSANDAR ĐORĐEVIĆ: Turnir pravi način da uđemo u ritam utakmica
Foto: KSS

Turnir u Kordobi poslednja provera pred Rio

ALEKSANDAR ĐORĐEVIĆ: Turnir pravi način da uđemo u ritam utakmica

Rio 2016 -

Muška seniorska reprezentacija Srbije nalazi se od ponedeljka uveče u Argentini, gde će od petka do nedelje, u Kordobi nastupati na izuzetno jakom pripremnom turniru „Super 4“.

Ovaj turnir će biti poslednja provera naših najboljih košarkaša pred nastup na Olimpijskim igrama u Riju.

Protivnici Srbije u “Orfeo domu” u Kordobi biće Francuska (29. jul, 23.00 po našem vremenu), Argentina (31. jul 02.00 po našem vremenu) i Hrvatska (1. avgust, 23.00 po našem vremenu). Sve utakmice direktno će prenositi TV Arena sport.

Naša reprezentacija je održala nekoliko treninga u hladnoj Kordobi (najviša dnevna temperatura u ovom argentinskom gradu ovih dana ne prelazi 13 stepeni celzijusa), a selektor Aleksandar Đorđević kaže da se ekipa polako prilagođava uslovima na Južnoameričkom kontinentu.

– Posle dugog putovanja polako se navikavamo na vremensku razliku i ovdašnje vremenske uslove. Dosta je hladno i u dvorani gde treniramo, tako da ne mogu da kažem da su uslovi idealni, ali isto je i ostalim reprezentacijama. Posle priprema na Kopaoniku, trebaće nam vremena da uđemo u ritam utakmica, ali ovaj turnir će biti pravi način da to uradimo. Igraćemo protiv tri veoma jaka protivnika koji će konkurisati za osvajanje medalja na Olimpijskim igrama. U interesu nam je da igramo što jače pripremne utakmice, jer znamo šta nas čeka u Riju, gde ćemo učestvovati na veoma ujednačenom Olimpijskom turniru – kaže Aleksandar Đorđević.

Selektor Srbije kaže da sva tri protivnika sa kojima će se naš tim sastati u Kordobi, imaju veoma kvalitetne sastave.

– Francuzi su među favoritima za medalju u Riju. Ekipa koja godinama igra zajedno, sa sjajnim pojedincima koji čine jezgro tima, Parkerom, Batumom, Diaom, Pietrusom, Ažinsom, uz zrelost Dekoloa i Ertela, sa Goberom koji se sve više nameće kao dominantan centar, predstavlja protivnika za najveći respekt. Domaćini Argentinci sa svojim zvezdama Đinobilijem, Skolom, Noćionijem, uz dosta mladih igrača, forsiraju brzu, agresivnu i borbenu košarku. Posle minimalnog poraza od Australije, sinoć su u pripremnom meču dobili Litvaniju posle dva produžetka i pokazali snagu. Hrvati dolaze izuzetno motivisani i rasterećeni, posle velikog uspeha u kvalifikacijama gde su direktno izbacili Grke i Italijane i najzad kvalitet sa papira pretočili u rezultat. Oni su veoma uravnotežena ekipa na svim pozicijama, sa Dariom Šarićem koji ima sve značajniju ulogu u timu. Videli smo i Litvance koji su došli sa dosta izmenjenom ekipom, ali sa istim odnosom prema igri kakav tradicionalno gaje – snažna, čvrsta, fizička košarka, sa puno duel igre i atleticizma. To je nešto na čemu insistiram već tri godine i što mi konstantno moramo da unapređujemo.

Đorđević kaže da ga raduje što je ekipa kompletna i što će na turniru nastupiti u punom sastavu, bez problema sa povredama.

– Svi igrači su zdravi i nemamo problema sa povredama, što je jako pozitivno. Dobro je i što smo došli u Južnu Ameriku sedam – osam dana pre polaska u Rio, jer je to period tokom koga možemo da se adaptiramo i spremimo za iskušenja koja nas očekuju na Olimpijskim igrama – zaključuje Aleksandar Đorđević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track