IVANA ŠPANOVIĆ OBEĆAVA: Spremna sam za velika dela u Riju!
Foto: Saša Pavlić

Srpska atletičarka se ne plaši uloge favorita

IVANA ŠPANOVIĆ OBEĆAVA: Spremna sam za velika dela u Riju!

Rio 2016 -

Najbolja srpska atletičarka Ivana Španović otputovala je na Olimpijske igre u Rio de Žaneiro.

Španovićeva će treći put učestvovati na OI."Cela moja seniorska karijera krenula je sa Pekingom, kad sam te godine postala svetska juniorska prvakinja. Odlazak na prve Igre bila je nagrada za sve što sam postigla. Bila sam posmatrač, srećna što sam tamo. Niko od mene nije očekivao da tada napravim rezultat, imala sam 18 godina. Usledile su Igre u Londonu, to je bila moja prekretnica kao sportiste, mesto gde je trebalo da odlučim da li ću nastaviti da se bavim atletikom ili ne, posle svih povreda. Mnogi su rekli da je skromno 11. mesto i finale, međutim, uradila sam onoliko koliko sam vredela u tom trenutku. Shvatila sam, ipak, da imam još toliko toga da pokažem i da ne treba da se predam", izjavila je Španovićeva.

Srpska atletičarka ima četvrti rezultat na svetu ove godine."Posle svih osvojenih medalja, u Riju se pojavljujem kao jedan od favorita za najsjajnije odličje. To me ne plaši, ne dozvoljavam sebi da bilo čiji pritisak može da bude veći od onoga šta ja od sebe očekujem. Sve medalje su pokazatelj da smo u pravom trenutku najspremniji što možemo da budemo. Olimpijske igre su takmičenje sa kojih mi nedostaje odličje i učiniću sve da se domognem pobedničkog postolja. Ove godine bila sam druga na Svetskom prvenstvu i prvakinja Evrope i to pokazuje da smo na dobrom putu. Prošli smo to bez emocija, jer sve što smo naučili, šta želimo i posedujemo utkali smo u pripreme za ovo takmičenje. Verujte da smo spremni za velika dela. Ono što me stavlja ispred svih devojaka jeste što sam na svim takmičenjima u poslednje tri godine konstantno na postolju, to je moja mentalna snaga i protivnice to vrlo dobro znaju. Vidim sebe u finalu bez problema. Želim da se upustim u borbu sa Britni Ris, aktuelnom olimpijskom šampionkom i šestostrukom svetskom prvakinjom. Pripremam se za rezulat daleko preko sedam metara. Biće interesantno, nadam se da će nas vreme poslužiti i da ćemo imati miran vetar, da ćemo skočiti velike daljine i da će ovo biti jedno od najboljih takmičenja u skoku u dalj u poslednjih nekoliko godina", rekla je Španovićeva.

Goran Obradović, trener Ivane Španović, kaže da je sve podređeno Riju."Koliko god da sam učinio da od Ivane napravim bolju sportistkinju, toliko je ona učinila da od mene napravi boljeg trenera i ovo bi trebalo da bude doktorska disertacija. Za medalju će morati da se skoči sedam metara, a nas ne zanimaju konkurenti. Zanima nas da Ivana u datom momentu skoči onoliko koliko je ona vredna, a to je puno. U sportu je potrebno da imate nekad sreće, poslednja dva prvenstva dve Amerikanke su imale sreće da u poslednjim serijama skaču najbolje rezulate uz idealne skokove. Možda je vreme da nas sreća pogleda i da u trenutku kad treba da odgovorimo na izazov imamo dozu sreće i da se popnemo na najviši stepenik. Prepuštamo ulogu favorita Britni Ris, ona mora da nosi to breme. Međutim, Ivana zna da se takmiči sa njom i to je najvažnije", istakao je Obradović.Ivana Španović takmičenje u Riju počinje u utorak, 16. avgusta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track